petak, 19. prosinca 2008.

tikvenjaca



sastojci:
tijesto
1/2kg.brasna
2 zlicice soli(male cajne)
300ml.vode
pustimo da odstoji 15min. i podjelimo na 2 djela
razvaljamo i stavimo u namascenu posudu da odstoje jos 20min...
priprema fila:
3 srednje tikvice
-odsjecemo im rubne djelove(dio gdje je bio cvjet i dio di su se drzale za lozu),oljustimo ih i isjecemo na kockice....ove mlade tikvice sjecemo u cjelosti,kod velikih-zrelih tikvica,odstranimo kostice i sjecemo samo,,meso,,tikvice
-mlade tikvice posolimo(netom prije sipanja na jufku)1 zlicica soli.....razvucemo jufku i stavimo tikvicu na rub jufke...zarolamo,presjecemo tik uz zarolanu jufku i napravimo kolutic(na stolu) prenesemo u namascenu tepsiju i slazemo dalje,zarolane jufke... ovako

-polijemo s malo ulja i stavimo peci u zagrijanu pecnicu,(250*)dok ne dobije lijepu rumenu boju....napravimo zaljev od :
3dcl.mlijeka,
1 zlicice soli
1 zlicice maslaca ili margarina....
vrucim zaljevom zalijemo vrucu tikvenjacu....ne vracamo u pecnicu....
-dok je topla,dobra je za jesti....ali kad je hladna,odlicna je....tad se osjeti sva slast tikvice....


dobar tek...


sladoled







sastojci:
6 jaja
300 gr secera
1l. mlijeka
arome po zelji(na slici su:vanilija,banana i jagoda)
banana i jagoda su skupa sipane u istu posudu...
-Staviti mlijeko da se kuha...
Za to vrijeme umutiti jaja sa secerom u pjenastu smjesu...
-kuhano mlijeko skinuti sa vatre i polako sipati umucena jaja neprestano mjesajuci...
- kada smjesa bude potpuno izjednacena, vratiti posudu na vatru i ostaviti da provri, ali i dalje neprestano mjesati...
-maknuti posudu sa vatre i hladiti smjesu mjesajuci...
- kada se smjesa malo ohladi, nastaviti hladjenje mikserom...
-kada je smjesa mlaka,izliti je u posude...
-dodajte arome po zelji ili voce u komadicima ili cokoladne mrvice,sjeckane orahe ili ljesnjake,sve sto zelite...
-pripremljeni sladoled,stavite u ledenicu(skrinju)da se smrzne...
dobar tek...

visak tjesta od jufke


ako vam se desi,da vam ostane tjesta od jufki:kidanje rubova(jer su deblji)ili vam ne uspije sama jufka,napravite pizzu...
-tjesto oblikujte u kuglu(moze biti i namoceno uljem)
-stavite u odgovarajuci namasceni pleh ili tepsiju
-stavite sve sto imate u hladnjaku...
-sjeckane rajcice
-sira
-salame
-tune s povrcem(konzerva)
-koju zlicu kiselog vrhnja itd.sve sto vam na um padne...
pizza je odlicna,tjesto hrskavo(ja volim bas takvo)
dobar tek...

jufke-priprema (za pocetnike)



dakle,za dvije jufke je potrebno:
1/2kg.brasna(glatko bijelo)
2 zlicice soli(cajne,najmanje)
300ml.vode... sve je mjereno precizno...

-brasno stavite u zdjelu,dodajte sol i odmah stavite svu vodu(300ml.) rukom zamjesite tjesto...mjesite sve dok ne dobijete smjesu,bez i malo brasna i grudvica... ostavite da se tjesto odmori 15min.(tocno toliko)....nakon toga,pobrasnite mjesto di ce te raditi jufke i na pobrasnjeno mjesto stavite tjesto...
-nakon toga tjesto podijelite na dva ista dijela(priblizno ista),oblikujte ih u lijepe kugle...


-razvaljajte tjesto na ovu velicinu kao na slici(od prilike debljina pola prsta) u jednu manju tepsiju,stavite zlicu ulja(veliku zlicu),razmazite i stavite jufku unutra,i preko nje stavite zlicu ulja i razmazite... e sada bi preko toga isla sljedeca,razvaljana jufka,no kako jos niste ispraksirani,radije si odvojite tu drugu u drugu tepsiju,na isti nacin,ulje dolje i ulje preko jufke....ja stavljam jednu na drugu...
-pustite da se,,odmore,, tocno 20min.(moze i duze,krace,nije preporucljivo)...izvadite ih na stolnjak(na stolnjaku se ne lijepe)lakse je raditi...i prvo ih pocnite rastezati od sredine(vidi sliku) vi ce te to raditi s dvije ruke,ja sam jednom fotkala,ne gurajte vrhove prstiju unutra,razvlacenje radite sa jagodicama prstiju,lagano...cim ste razvukli jednu stranu druga ide,sama od sebe(kod povlacenja rubova,sve se rasteze)... pokusajte...nista bolje od domacih jufki....u pocetku ce ici malo teze,ali brzo se nauci...


-sretno...




četvrtak, 18. prosinca 2008.

sampinjoni




sastojci:
1/2kg.sampinjona
sok od pola limuna
sol
1zlicica krusnih mrvica
malo margarina za przenje
priprema:
-odvojiti repove sampinjona(ne bacati ih)
-oguliti prvi sloj sampinjona(ne prati ih)
-ugrijati maslac i staviti sampinjone i posoliti ih...
-kratko ih proprzimo s obje strane(na jakoj vatri)pazite da margarin ne gori(smanjujte vatru u tom slucaju)...
-przene sampinjone izvadimo na tanjur...
-ocistimo repove sampinjona i proprzimo ih u istoj tavici...
-dodamo krusne mrvice i jos kratko proprzimo...
-dodamo limunov sok i cim zavri dodamo i kolutove sampinjona...
-sve skupa kratko proprzimo...
slika s preljevom:
izmiksamo veliku zlicu namaza od kikirikija sa salicom jogurta(salica veca za bijelu kavu)...
-prelijemo pecene sampinjone...
neobican okus sampinjona,vrijedi kusati...
dobar tek...

mlijecne snite


sastojci:
biskvit:
6jaja
6zlica brasna
6zlica secera
6zlica tople vode
4zlice cokolade u prahu(moze i kakao)
1prasak za pecivo
1vanilin secer
krema:
1vrecica zelatine(pakovanje kao prasak za pecivo)
1vanilin secer
500ml.slatkog vrhnja(sa secerom)
priprema:
-odvojiti zumanjca od bjelanjca...
-u zumanjca staviti secer i vanilin secer...miksati dok se secer ne otopi(5-6min)dodati vodu i kratko izmiksati
-miksati bjelanjca,prvo kratko na naj manjoj brzini,pa onda na naj vecoj dok ne bude dovoljno izmiksano da ne ispada iz zdjele,ako je okrenemo naopako...
-sada dodati bjelanjca u zumanjca i promjesati zlicom dok se masa ne sjedini(vidi sliku)
-dodati cokoladu ili kakao,promjesati,dodati brasno i prasak i kratko izmiksati...
-smjesu podijeliti na dva dijela(dvije kore pecemo)...
-sipati jedan dio smjese u namasceni pleh(teflon pleh,ne treba pobrasniti)...
-staviti peci u zagrijanu pecnicu 180* 10-ak min.
-na cistu krpu okrenuti pleh sa pecenom korom i donju stranu(pleha) hladiti,mokrom,hladnom krpom(da se sadrzaj odvoji)
-isti postupak je i za drugu koru...
-ostaviti da se hladi dok napravimo kremu...
krema:
-izmiksati slatko vrhnje i vanilin secer do zeljene cvrstoce...
-pripremiti zelatinu po upustvu na vrecici...
-dodati u slatko vrhnje i jos kratko miksati(2min)...
-jednu koru premazati kremom i pokriti sa drugom korom...

-lagano pritiskati koru(rukama)da se zalijepi za kremu...
-staviti u hladnjak 1h(kod mene je bila kratko u hladnjaku,pa se nije dala isjeci)
-isjeci i servirati
ako zelite,mozete napraviti i tamnu smjesu:
50gr.maslaca rastopite i dodate 200gr.cokolade za kuhanje,mijesati na laganoj vatri dok smjesa ne bude glatka...ostaviti malo da se hladi...izmiksati 150ml.slatkog vrhnja i dodati prohladjenu smjesu cokolade i maslaca,kratko izmiksati,ostalo je sve isto...

dobar tek...

junetina na prutice


potrebne namirnice:
1kg,junetine(plecka bez kosti)
3velike glavice luka
2cesnja cesnjaka
zacini(sol,ulje,crvena paprika,vegeta)
zlica senfa
priprema:
luk isjeci,posoliti(2 zlicice soli)dobro izmjesati(rukom)i pustiti da stoji 2-3min.
-na zagrijano ulje staviti luk(2zlice ulja,velike)smanjiti vatru i pokriveno dinstati oko 5min.
-meso isjeci na prutice
-pojacati vatru i dodavati meso(malo po malo)cijelo vrijeme mjesati....

-kada smo dodali sve meso,dodati i vegetu,zlicicu paprike(slatke),i senf....promjesati...
-ne smanjivati jos vatru....cjelo vrijeme mjesati....
-cesnjak isjeci na listice i dodati u smjesu....
-prziti na jakoj vatri,sve dok tekucina,ne ispari...
-kad je tekucina isparila,dodati 4dcl,vruce vode...promjesati....smanjiti vatru....
-dinstati oko 90min....ne vise mjesati...samo protresti serpu,nekoliko puta,da ne bi zagorilo....
-paziti na to,da meso mora biti pokriveno vodom,samo pokriveno,dakle,ne da pliva u vodi...
-uvijek dodavati vrucu vodu,hladna voda je shok za sadrzaj u serpi(loncu)u tom slucaju dinstanje traje dosta duze....
-kad je gotovo provjerite,da li je dovoljno slano,ako ne dodajte,jos zacina....
-posluziti uz rizu na bjelo...

dobar tek...

utorak, 16. prosinca 2008.

dizano lisnato tjesto
















potrebne namirnice:
1kg.brasna(glatko)
125gr.maslaca
2jaja
2 kvasca
2 zlicice soli(male,pune)
3 zlicice secera
650ml.mlijeka(sobne temperature)
za gotovo tjesto:
250gr.maslaca
priprema:
brasno,sol,secer i kvasac promjesamo....dodamo maslac sjecen na listice i jaja....zamjesimo s mlijekom....mjesiti rukom,cjelih 7min.toliko treba da bi se tjesto ujednacilo i maslac otopio(od topline ruku)....
tjesto pustimo da miruje 15min.(ja sam ga pripravila noc prije)....
-tjesto razvaljati valjkom,koliko je moguce(ne tanjiti previse)
-na sredinu isjeci maslac,koji smo podjelili na 3 ista djela
-preklopiti desnu i lijevu stranu razvucenog tjesta...razvaljati....
-drugi dio maslaca isjeci opet na sredinu i preklopiti prednju i kontra stranu...razvaljati...i staviti u hladnjak 15min.
-nakon 15min.izvaditi tjesto...isjeci treci dio maslaca na jednu stranu i preklopiti drugom...razvaljati...opet staviti u hladnjak 15min...
-nakon tih 15min.tjesto je premno za kolace koje se rade od ove vrste tjesta...kosarice,lisnata peciva sa hrenovkama,trokutice itd.
od ovog tjesta mozete raditi sto zelite...podnosi sve vrste punjenja....pustite masti na volju...
ja sam punila nutelom,hrenovkama i prazne trokute posute sezamom....
predlazem punjenje od:
tune u koju dodate,sitno sjeceni cesnjak i persin ili eva sardine s povrcem...
gotove,premazati zumanjcem razmucenim sa malo mlijeka...
dobar tek...

ponedjeljak, 15. prosinca 2008.

kruska-jabuka





















potrebni sastojci:

fil:

2kruske

2jabuke

7 zlica secera(velike zlice)

biskvit:

7jaja

12zlica secera(velike zlice)

12 zlica ulja

prasak za pecivo

12 zlica mlijeka

14 zlica brasna

priprema:

kruske i jabuke oljustimo i izrendamo na ribez...pospemo secerom i dobro promjesamo...ostavimo nek stoji...

biskvit....

pomjesamo jaja i secer i izlupamo(nije potrebno miksati)...dodamo ulje izlupamo opet...dodamo prasak i opet izlupamo...dodamo mlijeko i samo promjesamo...dodamo brasno i dobro izlupamo....

pola smjese izlijemo u namascenu tepsiju ili pleh i stavimo u zagrijanu pecnicu(250*)samo da se uhvati kora...izvadimo i rasporedimo fil po kori....prelijemo ostatkom smjese(drugom polovicom)u koju mozemo dodati 2-3 zlice mljevenog oraha,ali nije obavezno....

stavimo peci u pecnicu,smanjimo temperaturu na 200* i pecemo dok ne porumeni...iskljucimo pecnicu i pustimo nek se ohladi s kolacem unutra(ne mora se skroz ohladiti)...izvadimo kolac i pospemo secerom u prahu,ja ga nisam imala,pa sam posula,kristal secerom....isjeci na trokute ili kocke....

dobar tek....

pljeskavice od krumpira











potrebne namirnice:
1kg.krumpira
2jaja
200gr.ABC svjezeg sira
prstohvat mazurana(nije uvjet)
2zlicice soli
1zlicica vegete
1 zlica sjemenki sezama(velika)
12 zlica brasna(glatkog)velike zlice,vrhom pune
priprema:
krumpir oljustiti i skuhati...
izgnjeciti kao za pire(ne miksati)...ostaviti da se malo ohladi...
dodati sol,vegetu,sezam,jaja i sir....dobro izmjesati...
dodati brasno i opet dobro izmjesati....
ruke pobrasnite prije uzimanja smjese(svaki put)...
velicinu odredite sami....
napravite kuglicu(lopticu)pa od nje napravite pljeskavicu....
przite u malo vruceg ulja(u tavici)5-6min.nek porumene s obje strane....
ne upija ulje,no svejedno ih stavite na papirne salvete nek upiju visak....
naj bolje su hladne....
pljeskavice mozete uvaljati u sezam pa prziti(na slici ima i takva pljeskavica)
dobar tek....

nedjelja, 14. prosinca 2008.

lutma


evo nesto na brzinu(za 30min.umuceno i peceno)...kod nas se ovaj kolac,zvao lutma(ima vise vrsta lutme) ovo je jedna od laksih...
potrebne namirnice::
5 jaja
10 zlica secera(velikih)
10 zlica ulja
1 prasak za pecivo
10 zlica mljeka
15 zlica brasna
2 zlice kakao ili cokolada u prahu ili moze i kava(ja volim sa kavom)
1.u zdjelu stavimo 5 jaja i 10 zlica secera i malo izlupamo(ne puno lupati,ne miksati)
odmah dodajemo i 10 zlica ulja i prasak za pecivo... malo izlupamo....dodamo mlijeko i brasno i opet kratko izlupamo metlicom ....
2.smjesu izlijemo u namascenu tepsiju,s tim da jedan mali dio ostavimo u zdjeli,u taj dio dodamo 2 zlice(kave,kakao ili cokolade u prahu) ...
3.samo lagano promjesamo i radimo sare po smjesi koju smo stavili u tepsiju...
4.pecemo u zagrijanoj pecnici(220*) 15-20 min.(dok dobije lijepu boju)....
5.mozete je odmah sjeci...

dobar tek...

sarma



ovaj recept postavljam,zbog kcerke,udata je,a daleko od mame,lakse joj je procitati i pogledati,nego preko telefona slusati :)
potrebni sastojci:
kiseli kupus(oko 2kg)
1kg.mljevene junetine
250gr.rize
2zlicice soli
2zlicice vegete
2zlicice crvene paprike(slatke)
malo mazurana(nije uvjet)
malo papra(nije uvjet)
prprema:
prvo pripremimo kupus....odvojiti listove od korijena....korijen na listovima(zadebljanje)istanjiti nozem....
meso,opranu rizu,i zacine,dobro izmjesati....
smjesu stavljati na list kupusa,jednu stranu prebaciti,zamotati i drugu stranu ugurati unutra....stisnuti(u ruci,saci),da istisnemo tekucinu,koja je ostala unutra....




na dno serpe,staviti sitno sjeceni kupus(isjeci ostatke glavice kupusa,koja nije upotrebljiva)....slagati sarmu na kupus(sjeceni)....

opet pokriti kupusom,pa opet preko njega slagati sarmu.... mozes staviti,sitno sjecenog suhog mesa ili sudzuka,da zamirisi(nije uvjet)
kada je sarma,zamotana i stavljena u serpu(lonac)doliti vodu(da prekrije sarmu)....
staviti na jaku vatru da prokuha,pa ,smanjiti vatru, i kuhati 2h....paziti da voda ne uvrije(dodavati po malo vode)....
kada je sarma kuhana,dodati:prstohvat soli,prstohvat vegete i pustiti nek jos kuha(oko 5min.)....
napraviti zaprsku:
3-4 zlice ulja(velike)staviti nek se ugrije...u vruce ulja staviti zlicu brasna i prprziti,dodati zlicicu crvene paprike i odmah maknuti s vatre,da ne izgori paprika,promjesati i sipati u sarmu koja kuha....pustiti jos 10-ak min.da kuha i maknuti s vatre....
s obzirom,da moja jedinica(kcerka)voli jesti hladnu sarmu,direktno iz hladnjaka i direktno iz serpe,nek je prije konzumacije,dobro ohladi....ljubi te tvoja mama ;)