srijeda, 19. studenoga 2008.

utorak, 18. studenoga 2008.

brza rolada



kolicine su za veliki pleh(iz pecnice)
7 jaja
7 zlica secera
7 brasna(glatko)
1 prasak za pecivo
-Dobro izmiksati jaja sa secerom, dodavati brasno i lagano mjesati(zlicom) ne miksati(ni pod razno) i dodati prasak za pecivo i opet lagano promjesati...

pleh,pomastiti s uljem i pobrasniti(ili stavite papir za pecenje)ja radim bez papira....izliti smjesu u pleh i lagano rasporedite po plehu(lupkajte pleh s donje strane)da se smjesa rasporedi....
1.staviti u zagrijanu pecnicu(200*) i peci od prilike 10-12 min. u medju vremenu smocite krpu i dobro otresite,stavite na stol...pecenu roladu,prije okretanja odlijepite od rubova pleha(ako se zalijepila)....
2.okrenite pleh na vlaznu krpu...provjerite,da li se odvojilo(obicno ide vrlo lako)ako nije,prelazite mokrom krpom preko dna pleha(hladna mokra krpa)da se dno rashladi i pusti sadrzaj....


3.zarolajte u krpu koju ste stavili ispod i pustite nek se malo ohladi

4.kad se malo ohladilo(ne mora skroz)odmotajte i premazite meremladom koju volite,stavite mljevene orahe,ljesnjake ili bademe(ja sam stavila bademe)

5.ponovno zarolajte(bez krpe,naravno) i stavite u hladnjak da se ohladi


6.ohladjenu roladu,pospite secerom u prahu ili rastopite cokoladu pa prelijte...

7.ovaj biskvit mozete puniti svim kremama i ukrasavati na sve nacine...ja sam prikazala naj jednostavniji,meni naj drazi(ne volim jako kremasto)

gibanica



evo jednog recepta sa gotovim korama(nemam mjesta za susenje)a,tako volim gibanicu potrebne namirnice:
1/2kg.gotovih kora(jedno pakovanje)
5 jaja
500gr.svjezeg sira
zlica soli(velika,ravna,ne vrhom puna))
2 zlice ulja
650ml.kisele vode
U posudu za mjesanje stavimo jaja,sir,sol i ulje i izlupamo(kratko)samo da se ujednaci smjesa....dodamo kiselu vodu i jos malo izmjesamo....
1.koru,jednu po jednu namocimo u smjesu(kratko)da se ne raspadne,ali dovoljno dobro,da ne ostane nigdje suha....

2.tako,,zguzvane,,slazemo u namascenu tepsiju...tepsija nek bude manja,jer trebamo zgurati kore jednu uz drugu,da gibanica bude dovoljno visoka....
3.pecemo u zagrijanoj pecnici(220*) oko 30-35min.dok lijepo ne porumeni
4.ne pokrivati....nek se hladi otkrivena....izrezati na kocke i posluziti....


dobar tek...

ponedjeljak, 17. studenoga 2008.

masni kolač(moj doner)
















zamjesimo tjesto,kao za kruh(samo,manju kolicinu)
1/2kg.brasna(glatko)
1kvasac(suhi)
2zlicice soli(male,ravne,ne vrhom pune)
350ml.mlake vode
tjesto,ostavimo nek,naraste....
1.prebacimo tjesto na pobrasnjenu povrsinu,oblikujemo,,kuglu,,
2.razvaljamo(koliko,mozemo valjkom)
FIL:kolicina mesa(po vasoj zelji)ja sam stavila:300gr.junetine(sitno isjecene)
2glavice luka(srednje)ili 1 velika
zacinimo:1zlicica soli(manji prstohvat),prstohvat vegete i malo papra....
3.razvuceno tjesto,lagano poprscemo uljem....slozimo,malo nadjeva(fila) i motamo,kao maslanicu:prednja strana do pola,pa kontra strana i opet,nauljimo,slozimo nadjev...i prebacimo,bocne strane....
4.stavimo u namascenu tepsiju,(gornja strana ide na dno tepsije)polijemo sa malo ulja i cackalicom izbodemo tjesto na vise mjesta(odozgo).....
5.stavimo peci u zagrijanu pecnicu(250*)dok lijepo ne porumeni....kad je,peceno izvadimo,poprscemo,hladnom vodom,premazemo s malo maslaca(ovo,ne mora).....
6.isjecemo na trokute ili vece kocke i u sredinu,ubacimo salate,po zelji(sto vise,to bolje)....dodajite i preljeve(umake)po zelji.....

slike(meni,jako drage)

http://www.coolinarika.com/klub/slike?upit=by+puli&page=1
http://www.coolinarika.com/klub/slike?upit=by+puli&page=2
http://www.coolinarika.com/klub/slike?upit=by+puli&page=3
http://www.coolinarika.com/klub/slike?upit=by+puli&page=4
http://www.coolinarika.com/klub/slike?upit=by+puli&page=5

http://www.coolinarika.com/klub/slike?upit=by+pull

nedjelja, 16. studenoga 2008.

pogača




1kg.brasna(glatko) zlica soli(velika,ne vrhom puna) 2 praska za pecivo 700ml.vode u posudu za mjesanje stavimo sve sastojke i dodajemo vodu...polako i mjesimo...tjesto mora prolaziti izmedju prstiju cijelo vrijeme(to se zove tvrdo zakuhati)...a,da bi znali da ispravno radite,osjetit ce te slabu bol u zilama prstiju,koji se siri prema cijeloj saci(ne zelim vas uplasiti)to je tvrdo zakuhavanje....
1.kada ste je dobro zamjesili(nema brasna,nema grudvica)mora biti gruba i ne ravna...sada je prebacimo u siru pobrasnjenu posudu i na kuhavamo je....to znaci povalcimo rubove prema unutra i stiscemo jako u sredinu tjesta...pazite da vam ne ulazi previse brasna u sredinu tjesta....samo malo(ne, da ostanu grudve)....
2.nakuhavajte,par min.
prebacite je u namascenu tepsiju...ovako kako je okrenuta....i onda je u tepsiji povlacite za rubove(prema unutra)ali da vam masni dio ne ulazi u sredinu...samo lagano povucite rubove nek se naulje i okrenite pogacu......
sada je rastanjite,tako sto ce te stisnuti s dlanovima samu sredinu pogače i lagano povlaciti prema rubovima....kada je rastanjite izbodite je okrenutim krajem zlice,vilice ili jednostavno vrhom noza....par rupica...
3.stavite je u zagrijanu pecnicu(250*) i pecite dok dobro ne porumeni...kad porumeni smanjite temperaturu na 100* i pecite jos 10-ak min. izvadite pogaču,poprscite hladnom vodom...pustite nek se malo prosusi i premazite maslacem(ljepsa je kora,meksa je i mirisi)
4.ostavite je nek se malo ohladi ili skroz(moji je mazu margarinom ili pastetom,dok je vruca) ....nestat ce ovog sjaja maslaca....pogaču ne rezite,pogotovo ne vrucu(unistit ce se unutrasnja struktura) lomite je....mora biti rastresita unutra....

kruh(iz moje kuhinje)


1kg.brasna
2 paketica suhog kvasca
zlica i pol soli(velika zlica,ne vrhom puna)
700ml.mlake vode
- u posudu za mjesanje,stavimo,brasno,suhi kvasac,sol i vodu(sve skupa) smjesu mjesimo rukom(oko 5 min.)
-nakon toga,prekuhavamo 2 min. dakle,uzimamo tijesto uz rub zdjele,pritiscemo ga uz sami zid i povlacimo prema sredini,na taj nacin prelazimo cjeli krug zdjele....skupljamo tijesto koje je ostalo na zdjeli,sa tijestom koje drzimo u ruci....kad smo ga dobro prekuhali,tijesto vise nije gnjecavo ..pustimo ga na toplom mjestu da naraste... tijesto,mozemo,oblikovati,kako zelimo.....


-ruku smocite u toplu vodu i predjite preko ne pecenog kruha(par puta)da namocite lagano gornji dio....pecite u zagrijanoj pecnici,sve dok ne dobije lijepu rumenu boju...i onda smanjite temperaturu na 120* i pecite jos 15-ak min.izvadite kruh iz pecnice poprscite hladnom vodom i po zelji premazite(maslacem ili margarinom)...pokrijte krpom da malo omeksa...kruh obavezno izvadite iz tepsije nakon 10-15 min.(da ne bude vlazan,s donje strane)....premazani kruh ce povuci maslac u koricu i ona nece biti tvrda....

slatka peciva(s grozdjicama)











zamjesite tjesto od: 1kg.brasna(glatko) 450ml.mlijeka 2 vrecice suhog kvasca 2 jaja 250gr.secera 100gr.grozdjicau posudu za mjesanje stavimo,brasno,kvasac,jaja,grozdjice i zamjesimo s mlijekom u kojem smo otopili secer(mlijeko sobne temperature) tjesto je prilicno tvrdo....pustite,nek naraste(digne se)
1.prebacimo ga na pobrasnjenu povrsinu,malo obradimo i sjecemo na male komadice(velicina,ping-pong loptice)
2.lagano izmedju dlanova oblikujemo loptice i slazemo u namasceni pleh(nemojte previse oblikovati) ostavite da stoje jos 10-ak min.premazite zumanjcetom i stavite peci u zagrijanu pecnicu na(200*)dok ne porumene,smanjite i pecite jos 10-ak min.na 120*
3.pecena peciva pustite da se ohlade(pokrivena) od,ove smjese,dobijete, puuuno,malih peciva,pokusajte,sa pola smjese(za pocetak)
4.peciva su,odlicna i drugi dan(morate ih,ugrijati u mikrovalnoj)