subota, 21. veljače 2009.

grah sa sudzukom



potrebni sastojci:
grah(kolicina po zelji)
povrce(cesnjak,luk,mrkva i paprika)
sudzuk(mozete staviti bilo sto od suhomesnatih proizvoda)ja ovdje ne mogu naci nista sto nije svinjsko(a svinjetinu ne koristim)
zacini(sol,vegeta,crvena paprika,papar)
priprema:
-grah ocistiti i dobro oprati...staviti da prokuha i procijediti...doliti ponovno vruce vode i staviti da se kuha
-povrce ocistiti i sitno isjeckati(sve osim paprike)papriku samo prepoloviti i staviti,te ju nakon sto je kuhana izvaditi iz graha(paprika ima koricu koja i nije bas ugodna kad se,,seta,,po grahu)...
-ocisceno i isjeckano povrce dodati u grah...ja dodam i 2zlice maslinovog ulja... pustiti pokriveno da kuha,na laganoj vatri,sve dok grah ne omeksa...dolijevati vrucom vodom...pred sami kraj kuhanja dodati sudzuk isjecen na kockice,te kuhati jos oko 10-ak min.
-kada je grah omeksao(kuhan vec)pojacati vatru i kuhati na jakoj vatri oko 10-15min. dodati zacine...
grah ne zaprzavati jer nije potrebno...
nije neka umjetnost skuhati grah,ali eto nek se nadje i ovaj receptic,tko zna,mozda nekome i zatreba...u grah mozete dodati i svjeze komade mesa(sa kostima ili bez)kobasice itd.a moze proci i bez mesnoga(solo)
dobar tek...

pita sa paprikama





1/2kg.paprika
3jaja
10zlica brasna
pola praska za pecivo
ulje,sol,kiselo vrhnje
priprema
-paprike,operite i ocistite od sjemenki...sameljite kratko u sjeckalici ili isjecite na sitno(da se ne osjeti ljuskica,kad je peceno)
-dodajte jaja,dva prstohvata soli(ili zlicicu i pol,cajnu malu,ne vrhom punu) prasak za pecivo i brasno...umjesite zlicom,samo da se smjesa izjednaci

-smjesu izlijte u namascenu tepsiju i poravnajte zlicom(tepsija,prom.28)
-stavite peci u zagrijanu pecnicu(250*) dok lijepo ne porumeni(nek ne uhvati jaku boju,da se ipak osjete,paprike)...kad je pecena,premazite je s malo vrhnja(mozete je vratiti u pecnicu da se vrhnje jos zapece,a i ne morate)

servirajte uz neku od salata...moze posluziti kao glavno jelo ili prilog uz nesto mesno...





dobar tek...

sutlija



potrebni sastojci:
1.mlijeka
3zlice brasna
200gr.rize
7zlica secera(velike zlice)
priprema:
-rizu ocistiti i oprati,te staviti kuhati u dosta vode(oko 1l.)
-kada se riza skuha,isprati je hladnom vodom i ocijediti
-od mlijeka odvojiti 2dcl.ostatak pomijesati sa rizom i secerom,te staviti da prokuha...
-u 2dcl.mlijeka umijesati brasno(da ne ostanu grudvice)
-kada riza s mlijekom zakuha,lagano sipati smjesu od mlijeka i brasna uz stalno mijesanje...neprestano mjesajuci pustiti da kuha oko 2-3min.
-posude u koje cete sipati sutliju isprati hladnom vodom,te u njih sipati vrucu sutliju...
-pustiti da se ohladi i ukrasiti po zelji:cokoladnim mrvicama,ribanom cokoladom,sirupom od visnje itd.
-mozete koristiti sve vrste rize...
dobar tek...

četvrtak, 19. veljače 2009.

krumpirusa






priprema:
zamjesimo tjesto(kao i obicno)vidi jufke za pocetnike 1/2kg.brasna 2 zlicice soli(male cajne,ne vrhom pune) i 350ml.vode tjesto pustimo da odmori....podijelimo na dva dijela.....razvaljamo....premazemo uljem i opet pustimo,da odmori(20 min.)
-oljustimo(ogulimo)1kg.krumpira i isjecemo na kockice(dosta sitne kockice)...cijelo vrijeme krumpir mora biti u vodi(da ne potamni)


u krumpire mozete dodati,glavicu luka(ja luk ne podnosim u krumpirusi)pa ga i ne stavljam....mozete popapriti(ja djeci pravim bez papra).....jufke razvucite,krumpir ocjedite iz vode i dodajte sol(mali prstohvat).... i poslozite na jufke(blizu ruba)...

ne stavljajte puno krumpira(inace ce vam vise sliciti strudli,nego piti)....zarolajte i presjecite tik uz zarolanu jufku,prvi krug zarolate na stolu i prebacite u namascenu tepsiju,ostale slazete nastavljajuci na onaj predhodni...-pitu stavimo u zagrijanu pecnicu(250*) na od prilike 25 min.treba dobiti lijepu rumenu boju....

dok se pita pece napravimo zaljev.... -400ml.vode,2 zlicice soli(pazite da ne budu jako pune)pokusajte sa dva prstohvata(manja) i zlicicu maslaca...nek zavri... vrucim zaljevom polijemo vrucu pitu... -isjecemo je na trokute i vratimo u pecnicu na 3-5min.(pecnicu iskljucite cim vratite pitu unutra....ako je ostalo tekucine u tepsiji,bez brige dok se hladi sve upije...ova pita se jede malo meksa u odnosu na druge...



dobar tek...