subota, 10. siječnja 2009.

slatka salama


potrebni sastojci:
100gr.margarina ili maslaca(meni je bolji maslac)
100gr.secera u prahu
100gr.cokolade za kuhanje
200gr.mljevenog badema
100gr.mljevenog oraha (moze i ljesnjak)
1list oblatne(vece)
ako vam je smjesa suha(da se mrvi)dodajte zlicu mlijeka
priprema:
1.izmiksajte margarin sa secerom(prije nego krenete miksati,rukom ili vilicom pomijesajte margarin ili maslac sa secerom,inace se dize,,prasina,,od secera),otopite cokoladu i dodajte u izradjeni margarin,jos kratko miksajte

2.smocite ciste kuhinjske krpe,toplom vodom i izmedju stavite oblatnu nek omeksa
3.sameljite bademe i orahe i dodajte u smjesu sa cokoladom...mozete dodati i aromu ruma ili neku drugu(ja ne stavljam niti jednu)


4.sve dobro promjesajte...
5.nanesite fil na omeksali list oblatne i cvrsto zarolajte...

6.stavite na foliju,umotajte i stavite u hladnjak na 2h...
7.isjecite samo onoliko koliko ce te i potrositi,da se ne susi...

dobar tek...

kolac 6-tica

potrebni sastojci:
6 jabuka(polu kiselih)
6 jaja
6 zlica ulja
6 zlica brasna
malo cimeta,1/2praska za pecivo 1 vanilin secer
12zlica secera
glazura:
100gr.cokolade(za kuhanje)
1dcl.slatkog vrhnja
6zlica ulja
priprema:
1.oljustimo jabuke i izribamo na ribez,posipamo sa 6 zlica secera, malo cimeta i promjesamo...ostavimo nek stoji...
2.izmiksamo 6 jaja sa 6 zlica secera(miksamo 3 min)
3.dodamo 6 zlica brasna,vanilin secer i 1/2 praska za pecivo i kratko miksamo
4.izlijemo smjesu u namasceni pleh ili tepsiju(promj.30) i pecemo u zagrijanoj pecnici(250*)5min.

5.izvadimo iz pecnice i poslazemo ribane jabuke(sok koji su jabuke pustile,nemojte stavljati)...
6.vratite u pecnicu(temperaturu smanjite na 180*)nek se pece jos 20min.
7.izvadite nek se malo hlade i napravite glazuru
8.na laganoj vatri otopite cokoladu,dodajte slatko vrhnje i ulje,mjesajte dok ne nastane glatka smjesa...
9.prelijte odmah preko kolaca i odmah isjecite
10.kolac dobro ohladite i ukrasite ako zelite(slagom)bolje je bez slaga,tada se jabuka bolje osjeti


dobar tek...


burek



sastojci:
1/2kg.brasna
1/2kg.mljevenog mesa(junetina)
2male glavice luka
3zlicice soli,malo papra,malo ulja
300ml.vode
zaljev:
2dcl.vode,pola zlicice soli i zlicica margarina ili maslaca
priprema:
1.zamjesimo tjesto od 1/2kg.brasna 2 zlicice soli(male cajne) 300ml.vode
2.pustimo tjesto da odmara 15-ak min.podijelimo na 2 djela, malo razvaljamo,stavimo u namascenu posudu,premazemo uljem i pustimo da stoji jos 20min.
vidi jufke za pocetnike
3.pripremimo fil od 1/2kg.mljevenog mesa i 2 manje glavice luka(luk sitno isjeckajte)dodajte,zlicicu soli i malo papra(ili malo vise,ako volite papreno)dobro promjesajte(rukom)



4.razvucite jufku,poslazite fil na rub jufke,zarolajte,presjecite tik uz rub zarolane jufke i oblikujte burek kao i kod krumpiruse samo oblikujete duguljasto,ne okruglo...stavite u namascenu tepsiju i prelijte s malo ulja...

ovdje imate prikaz i slaganog bureka...razvaljane jufke isjecete na velike kocke i pustite da se kratko prosuse...stavljate jufku,smjesu mesa i pomastite...na kraju slaganja kore pomastite...

5.pecite u zagrijanoj pecnici(220*),sve dok ne dobijete lijepu rumenu boju.... napravite zaljev od 2dcl.vode,pola zlicice soli(ili cijela ali ravna,ne puna) i zlicice maslaca ili margarina...nek zavri...zalijte vruci burek i vratite u pecnicu na 3 min.ako je ostalo vode u tepsiji iscjedite ju van...ili izvadite bureke u drugu suhu posudu(da ne budu pre mekani)(osim ako volite premekane)
dobar tek...

srijeda, 7. siječnja 2009.

pileca corbica


potrebni sastojci:
2glavice luka
pilece meso(kolicina po zelji)
krumpir(oko 5 velikih krumpira)
sol,ulje,vegeta i pasirana rajcica

luk isjecite i kratko, proprzite, na 2 zlice ulja
-dodajte meso i jos kratko proprzite,na laganoj vatri
-izvadite meso i stavite krumpire(krupnije sjecene)
-przite dok se ne zalijepi za dno serpice(pazite da ne izgori)

vratite meso natrag u serpicu
-posolite,stavite malo vegete i dolijte malo vode
-vodu dolijevate,samo po malo(vrucu)da pokrije krumpire
-kuhate na laganoj vatri,dok krumpir malo ne omeksa



-sada pojacate vatru,dodate pasiranu rajcicu i na jakoj vatri kuhate dok se krumpir ne pocne raspadati(skasi se)
-provjerite jel dovoljno zacinjeno...


u corbicu mozete dodati i mrkvicu ili neko drugo povrce ili zacine,ja volim dobre stare recepte,jednostavno i ukusno...
dobar tek...



pecene paprike

potrebno je:
paprike(kolicina po zelji)
kiselo vrhnje
sol i ulje
Ovi komadici tjesta su visak od jufki
razvaljani i peceni na resetki u pecnici


-Paprike operite,polijte sa malo ulja i pecite u zagrijanoj pecnici(200*)dok ne porumene i omeksaju....
oljustite im koricu,posolite,i pomjesajte sa kiselim vrhnjem,koje ste predhodno dobro ugrijali u posudi na vatri,sve dobro pomjesajte i nek kratko zavri...

ovo je jos jedan prijedlog za visak tjesta od bilo cega,sto mjesite...
dobar tek...