subota, 7. veljače 2009.

buhtle by Masatera

odlicne su...brzo su gotove i niti malo komplikovane...
pozzz za Masateru,moju sugradjanku ;)

petak, 6. veljače 2009.

peciva sa hrenovkama i sirom


potrebni sastojci:
1/2 kg brasna
250ml.mlakog mlijeka
1 suhi kvasac
zlicica soli
zlicica secera
1 jaje(i jedno za premazivanje)
50gr.margarina(rastopljenog)
mala salica ulja(za crnu kavu) ili ako vam je lakse (4 velike zlice)
2 zlice kiselog vrhnja
sir,hrenovke ili nesto po izboru za punjenje...
priprema:
-u posudu za mjesanje stavimo,brasno,suhi kvasac,zlicicu secera i zlicicu soli,promjesamo....u brasno izlijemo,toplo mlijeko i stavimo jaje,jaje malo razlijemo u mlijeku(prstima)...
-dodati kiselo vrhnje i rastopljeni margarin i zamjesiti tjesto....kad je tjesto izradjeno(lagano zamjeseno)dodamo ulje i mjesimo jos par min....nek se ulje izgubi u tjestu....

-ostavimo tjesto da odmara 15 min. nakon sto je tjesto odstajalo,odredjeno vrijeme,stavimo ga na pobrasnjenu povrsinu i oblikujemo 2 lopte...
-razvaljamo tjesto i isjecemo kao komade za pizzu(o broju komada i velicini kiflica odlucujete sami)...


-mozete ih puniti cime god zelite....ako je fil tekuci ili ce se rastopiti prilikom pecenja,rubove zavrnete prije motanja....ja sam stavila sir i hrenovke
-mozete ih ostaviti i bez nadjeva(odlicne su)ako stavite hrenovke unutra,na isti nacin rubove savijte prije motanja...tako ce vam hrenovka biti na samom vrhu(nema praznog tijesta do pocetka hrenovke)....zamotane kiflice poslazite u namascenu tepsiju i pustite da odmaraju pola sata...



-nakon sto su odmorile,premazite ih razmucenim jajetom....ako zelite pospite ih sezamom ili s malo soli(bit ce fina hrskava,slana korica)....
-stavite ih u hladnu pecnicu i ukljucite na 200* pecite ih dok ne dobiju lijepu rumenu boju(dignut ce se prilikom pecenja) peku se od prilike pola sata(zavisi od vase pecnice)

dobar tek...

vrilica




sastojci:
600gr.brasna(glatko)
2zlicice soli
700ml.vode
salica ulja(za kavu,srednja velicina)
zaljev:
700ml.mlijeka
2zlicice soli
zlicica maslaca
priprema:
vodu stavimo da kuha... u posudu za mjesanje,stavimo: brasno i sol ...kad je voda zakuhala,izlijmo je u brasno(mora biti kljucala)(odmah s vatre u zdjelu) ovdje morate biti brzi....cim izlijete odmah mjesajte,koliko se izmjesati moze(sto krace i sto brze)...ostat ce i brasna i bit ce grudvasto...sve je to ok...

-u tepsiju izlijte salicu ulja(salica od kave,srednja,ne vrhom puna)nakon toga,istresite smjesu u ulje i prebacujte u ulju sve dok se ne pocne listati...ne smije ostati suhih komada(koji nisu prosli kroz ulje)... sada pokupite tjesto i oblikujte loptu...rasporedimo je po tepsiji(rukama)uzmemo zlicu i napravimo ,,mustru,,


-stavimo je peci u zagrijanu pecnicu(250*)dok dobro ne porumeni...
-dok se pece,napravimo zaljev: mlijeko,sol(male cajne,ne vrhom pune) i zlicicu maslaca stavimo da prokuha kljucalim zaljevom,zalijemo vrucu vrilicu(sve vrelo,zato je vrilica)...ne vracamo u pecnicu...pustimo da se malo ohladi(upije vecinu,zaljeva) -tepsija mora biti dovoljno velika,da bi vrilica bila tanka...okus,odlican(pozelit ce te reprizu)mozete je premazati vrhnjem(i ne morate) -posluziti uz salatu(najbolje uz mladi luk)

dobar tek...