subota, 24. siječnja 2009.

DIAT-peciva


potrebni sastojci:
500gr.brasna(glatko)
1pak.suhog kvasca
2prstohvata soli
350ml.tople vode
priprema:
1.u posudu za mijesanje,stavimo,brasno,suhi kvasac,sol i vodu(sve skupa) smjesu mjesimo rukom(oko 5 min.)
2.nakon toga,prekuhavamo 2 min. dakle,uzimamo tjesto uz rub zdjele,pritiscemo ga uz sami zid i povlacimo prema sredini,na taj nacin prelazimo cjeli krug zdjele....skupljamo tjesto koje je ostalo na zdjeli,sa tjestom koje drzimo u ruci....kad smo ga dobro prekuhali,tjesto vise nije gnjecavo...
3.pustimo ga na toplom mjestu da naraste...

4.prebacimo tijesto na pobrasnjenu povrsinu,oblikujemo,,jufku,,razvaljamo i isjecemo(kao na slici)
5.motamo od sireg kraja prema,,spicu,,

6.lagano namastimo pleh ili tepsiju(naj manje moguce) i slazemo peciva
7.pustimo nek stoje na toplome jos 10-15min.
8.premazemo peciva sa toplom vodom i malo posolimo
9.stavimo peci u zagrijanu pecnicu(250*)

10.cim se uhvati korica izvadimo i premazemo opet toplom vodom,kad malo porumene,opet ih vadimo i premazemo toplom vodom i ispecemo do kraja...
i ova peciva se mogu davati kod crijevne viroze(samo ne u prvih 12sati)

dobar tek...




DIAT-pita s rizom

potrebne namirnice:
125gr.rize
1mrkva
tijesto za jufke(pogledaj jufke za pocetnike)
sol
priprema:
1.rizu dobro oprati i staviti kuhati(15-20min.) sa mrkvom(sjecena na kockice)
2.procijediti kuhanu rizu,vodu od kuhane rize ostaviti za polijevanje pite


3.zamjesiti tijesto za jufke i ostaviti da stoji 15-ak min.
4.razvaljati i ostaviti opet 15-ak min.(nikako mastiti tijesto),opet malo razvaljati i opet pustiti 5-7min.
5.razvuci tijesto dokle god moze(sto tanje)...
6.posoliti rizu i staviti na razvucene jufke(kao i obicno,sto radimo sa svakim filom)
7.zarolati i slagati u NE namasceni pleh(po mogucnsti teflonski)
8.peci u zagrijanoj pecnici(250*)dok ne porumeni...
9.vodu u kojoj smo kuhali rizu i mrkvu malo posoliti i zakuhati,te preliti preko pecene pite...
10.ovu pitu sam pravila deckima sada(imali su virozu,crijevnu)nije bas bog zna,koji ukus,ali je dobra kod nedostatka ideja,kada morate paziti na prehranu
napomena:
NE koristite ulje u ovoj piti (nikako)




dobar tek...

kljukusa(kljucki kraj)



potrebni sastojci:
2-3glavice luka(srednje)
400ml.mlijeka
600gr.brasna(glatko)
700ml.vode
sol i ulje...
priprema:
1. luk isjecemo na sitno(ne presitno) i proprzimo na zlici ulja...mora dobro porumeniti...
2.kad porumeni,dodajte mlijeko i dva prstohvata soli...i nek zakuha...kad zakuha skinite s vatre...


tijesto:
isto kao i za zenicku kljukusu
1.brasno(glatko)

2 zlicice soli(male,ne vrhom pune)

700ml.vode(hladne)

- sve dobro umutiti(izlupati) ne mikserom,nego zlicom....
2.u tepsiju stavite zlicu ulja i ugrijte je u pecnici(par sekundi)da se pita ne zalijepi za tepsiju...
3.tijesto izlijte u tepsiju i pecite u zagrijanoj pecnici(250*) dok ne porumeni...
4.izvadite pecenu pitu,poprscite vodom i pokrijte nek malo omeksa...
5.trgajte komadice,velicine zalogaja i stavljajte u tanjur, prelijte vrucim umakom...




dobar tek...

kljukusa(Zenicki kraj)


potrebni sastojci:
8cesnja cesnjaka
400ml.mlijeka
600gr.brasna(glatko)
700ml.vode
sol,ulje,maslac...
priprema:
oljustite 7-8 cesnja cesnjaka...isjecite na listice i stavite kuhati u 1dcl.vode,sve dok voda ne ukuha...kad nestane vode,dodajte 400ml.mlijeka,dva prstohvata soli(pazite na sol,bolje malo nego previse)...dok mlijeko ne zakuha,u manju posudu umutite zlicu brasna(veliku) sa 1 dcl.vode(nek nema grudvica)...kad mlijeko zakuha, polako sipamo vodu s brasnom i mjesamo(1 min.)...skinimo s vatre i dodajmo zlicicu maslaca...
tijesto:
brasno(glatko) 2 zlicice soli(male,ne vrhom pune) 700ml.vode(hladne) sve dobro umutiti(izlupati) ne mikserom,nego zlicom....u tepsiju stavite zlicu ulja i ugrijte je u pecnici(par sekundi)da se pita ne zalijepi za tepsiju...

tjesto izlijte u tepsiju i pecite u zagrijanoj pecnici(250*) dok ne porumeni...izvadite pecenu pitu,poprscite vodom i pokrijte nek malo omeksa...

trgajte komadice,velicine zalogaja i stavljajte u tanjur, prelijte vrucim umakom dobar tek...