subota, 15. studenoga 2008.

maslanica
















zamjesimo tjesto od:1/2kg.brasna 2 zlicice soli 300ml.vode
pustimo 15min.da se tjesto,,odmori,, podijelimo na dva dijela,svaki dio razvaljamo,stavimo u namascenu tepsiju,i odozgo opet premazemo uljem...i pustimo da,,odmara,,20 min.
nakon toga,jufku razvlacimo,od sredine prema rubovima,sve dok nije dovoljno razvucena(nek vas ne brine i ako je malo deblje,kod ove pite,to je cak i dobro(najbolji su oni deblji djelovi)...rastopimo malo maslaca ili margarina(oko 20gr.)
u rastopljeni margarin dodamo,2 kisela vrhnja i zlicicu soli(cajnu,malu) i promjesamo da se smjesa izjednaci....prelijemo preko razvucene jufke
sada prebacimo prednji kraj do sredine,pa onda kontra kraj,preko cjelog prednjeg i opet polijemo smjesom
e,sada prebacimo desni kraj do sredine,pa ljevi preko desnog(cjelog da ga pokrije)
sada,gotovu jufku pokupite i stavite u namascenu tepsiju,tako da vam gornja strana bude polozena na dno tepsije(preokrene se)....polijte ju smjesom,i nastavite rad sa drugom jufkom,na isti nacin...i stavite ju preko ove prve(mozete staviti naj vise 3 jufke) za kraj polijete smjesom i ovu drugu gotovu jufku
stavite peci u zagrijanu pecnicu,sve dok lijepo ne porumeni...prilikom pecenja pojedini djelovi se dizu(napusu)busite ih nozem,da ne izgore...pecenu maslanicu zalijte,sa 2dcl.vode i pola zlicice soli,koje ste dodali u ostatak smjese i prokuhali...vrucim zaljevom polijte,vrucu maslanicu i vratite u pecnicu na 2-3min.
isjecite na trokute i uz maslanicu posluzite bilo koju salatu...naj bolje se slaze sa rajcicom i mladim lukom...dobar tek....

petak, 14. studenoga 2008.

cakule

ovdje mozemo,,cakulati,,....nabaci temu :)

sirnica



zamjesimo tjesto:
1/2kg.brasna
2 zlicice soli(male cajne,ne vrhom pune)
300ml.vode
pustimo da odmori 15-ak min.
2.podijelimo na dva djela,oblikujemo jufke
3. jufke malo razvaljamo i stavimo u namascenu posudu i premazemo zlicom ulja(svaku posebno premazati)
4.pustite da stoji 20min.razvucite....

-u zdjeli umijesajte 600g.svjezeg sira(na kutiji pise samo,,svjezi sir,,)...4 jaja i zlicicu i pol soli(malu cajnu,ne vrhom punu)....izmijesajte(ne lupati,ne miksati)samo izmjesati,da se smjesa ujednaci....
5.fil stavljajte na rub,razvucene,jufke i zarolajte(na mom stolu se zarola,tocno 11 puta)...presjecite tik uz jufku,zamotate kolut na stolu i prebacite u tepsiju
6.svaku sljedecu dodajete na ovu(tamo di zavrsava predhodni dio) i popunite tepsiju...
vidi motanje jedna do druge
ili na ovaj nacin kao burek,svaka za sebe...

7.pecite u zagrijanoj pecnici,dok lijepo ne porumeni....ovu pitu NE zaljevate...samo poprscite hladnom vodom i pokrijte....sirnica se inace zaljeva(ali samo ako su jufke razvijane sa oklagijom)ove jufke su pretanke... i kad sir dodje u dodir sa vecom kolicinom vode i povuce ove tanke jufke,nastaje mekana smjesa....

dobar tek...

krafne iz pecnice



potrebni sastojci:
600gr.brasna(glatko)
1 suhi kvasac
1 vanilin secer
prstohvat soli
maslaca oko 20gr.(malo)
1 jaje
ribana korica limuna(dosta od pola limuna)
350ml.toplog mlijeka
secera po zelji(ja stavim 3-4velike zlice)
- sve zamjesiti i ostaviti da se digne tjesto

1.dignuto tjesto staviti na pobrasnjenu povrsinu i premjesiti u loptu
2.razvaljati malo deblje(debljina prsta)
3.casu za oblikovanja stavljate u brasno(da se ne lijepi za smjesu) i oblikujete krafne
4.kad ste ih oblikovali poslazite ih u namascenu tepsiju i ostavite da se dignu...stavite ih u zagrijanu pecnicu(200*)...kad vec uhvate koricu izvadite ih...malo premazite uljem i nastavite peci,dok ne dobiju lijepu rumenu boju



5.pokrijte ih krpom i ostavite da se malo ohlade(nestat ce uljnog premaza) kada su na pola ohladjene(tople) napunite ih nadjevom(ja sam punila nutelom) i pospite secerom u prahu....

dobar tek...

četvrtak, 13. studenoga 2008.

pozzz....

evo,za veceras,samo kratki pozdrav....