nedjelja, 11. siječnja 2009.

kvrgusa sa pilecim prsima

1/2kg.brasna
2kom.pilecih prsa
7zlica kiselog vrhnja(jace masno,po mogucnosti mileram)
2jaja
1prasak za pecivo
sol,ulje,vegeta

1.brasno,jaja,prasak za pecivo,2zlicice soli i 600ml.vode pomjesati i dobro izlupati(ne miksati)
2.namastiti pleh ili tepsiju i staviti u zagrijanu pecnicu nek se ulje ugrije...
3.smjesu izliti u vruci,namasceni, pleh(da se ne zalijepi tijesto za pleh)moze i bez ovoga,ali ce se tijesto zalijepiti...
4.prsa isjeci na snicle,posoliti(jedan mali prstohvat soli)prastohvat vegete i malo ulja...
5.promjesati i poslagati po tjestu...
6.peci u zagrijanoj pecnici(250*)dok ne porumeni(jako porumeni)...
7.izvaditi iz pecnice i premazati sa vrhnjem...
8.vratiti u pecnicu jos 5-7min.nek se vrhnje zapece...
9.dobra je i vruca i hladna,prsa nisu suha,bas su fina i socna,a tek tijesto ispod prsa,odlicno...

dobar tek...

pomfri iz pecnice



kolicinu krumpira odredite sami...
ja sam radila sa 2kg.krumpira
4zlice kukuruznog brasna...
1.oljustimo krumpir,operemo,isjecemo na prutice(masinicom ili rucno) i stavimo na cistu kuhinjsku krpu,nek se malo osuse...kad se malo osuse(2-3min.)po krumpirima pospemo kukuruzno brasno
2. uhvatimo rubove krpe i protresemo nek se brasno pomjesa sa krumpirima
3.u tepsiju ili pleh stavimo malo margarina i jednu zlicu ulja(veliku zlicu)...moze i samo ulje....stavimo u zagrijanu pecnicu(250*) nek se rastopi i ugrije(oko 2 min.)

4.istresemo krumpire u zagrijanu masnocu i protresemo,nek se pomjesa sa masnocom...
5.stavimo peci u zagrijanu pecnicu(250*)...kada ispari voda iz krumpira,odnosno pocnu dobijati boju,malo ih promjesamo(naj bolje,drvenom zlicom)i nastavimo peci,dok ne dobiju lijepu rumenu boju...vecina masnoce ostaje u tepsiji(plehu)

6.povadimo krumpirice na papirnate salvete,nek upiju i preostali visak masnoce,posolimo i protresimo dobro,nek se sol rasporedi po svim pruticima...

dobar tek...

lepine


1/2kg.brasna
2 zlicice soli
1 suhi kvasac
350ml. mlake vode

-U posudu za mjesanje, stavite brasno,sol,kvasac i vodu(sve zajedno).... tjesto mjesite rukom 2min.nakon toga,prstima hvatate sami rub tjesta,pritiscete prema zdjeli i vucete prema sredini tjesta(ne znam jesam li dobro objasnila)dakle prema zidu zdjele,da se pokupi tjesto koje je polijepljeno na zidove zdjele i onda prema sredini(to se jos zove i prekuhavanje tjesta)napravite vise takvih krugova(sa cijelim komadom tjesta)prekuhavati 2min.
2.kad zavrsite, tjesto vise nije gnjecavo....samo se odvaja od zdjele...

3.pustite da stoji 30min.u medju vremenu prokuhajte 100ml.vode sa zlicom maslaca i pustite nek se hladi....kad je tjesto odstojalo(nije se puno diglo) prebacite ga na pobrasnjeno mjesto( za rad sa tjestom)....isjecite ga na 5 do 7 djelova(zavisi kolike lepine zelite,vece ili manje)ja sam pravila vece...
4.oblikujte loptice,tako sto ce te povlaciti rubove tjesta prema sredini(ne stiscite jako) i okrenite ih na ljepsu stranu...
5.kada smo ih sve oblikovali u loptice,sada jednu po jednu oblikujemo u lepine...vrhove prstiju zamacite u tekucinu koju smo pripremili(voda i maslac) i lagano loptice razvlacite,od sredine prema van(prsti vam moraju biti mokri,cjelo vrijeme rada)...
6.kada smo ih sve oblikovali pustimo ih 30min.nek miruju...mozete ih i odmah staviti peci(ja sam ove odmah pekla...
7.prebacimo ih u namasceni pleh ili tepsiju i stavimo peci u zagrijanu pecnicu(250*)dok lijepo ne porumene...izvadimo ih van i pokrijemo krpom da omeksaju...
8.pazite na temperaturu,ako vam je pecnica prejaka,radije pecite na 220*