četvrtak, 18. prosinca 2008.

mlijecne snite


sastojci:
biskvit:
6jaja
6zlica brasna
6zlica secera
6zlica tople vode
4zlice cokolade u prahu(moze i kakao)
1prasak za pecivo
1vanilin secer
krema:
1vrecica zelatine(pakovanje kao prasak za pecivo)
1vanilin secer
500ml.slatkog vrhnja(sa secerom)
priprema:
-odvojiti zumanjca od bjelanjca...
-u zumanjca staviti secer i vanilin secer...miksati dok se secer ne otopi(5-6min)dodati vodu i kratko izmiksati
-miksati bjelanjca,prvo kratko na naj manjoj brzini,pa onda na naj vecoj dok ne bude dovoljno izmiksano da ne ispada iz zdjele,ako je okrenemo naopako...
-sada dodati bjelanjca u zumanjca i promjesati zlicom dok se masa ne sjedini(vidi sliku)
-dodati cokoladu ili kakao,promjesati,dodati brasno i prasak i kratko izmiksati...
-smjesu podijeliti na dva dijela(dvije kore pecemo)...
-sipati jedan dio smjese u namasceni pleh(teflon pleh,ne treba pobrasniti)...
-staviti peci u zagrijanu pecnicu 180* 10-ak min.
-na cistu krpu okrenuti pleh sa pecenom korom i donju stranu(pleha) hladiti,mokrom,hladnom krpom(da se sadrzaj odvoji)
-isti postupak je i za drugu koru...
-ostaviti da se hladi dok napravimo kremu...
krema:
-izmiksati slatko vrhnje i vanilin secer do zeljene cvrstoce...
-pripremiti zelatinu po upustvu na vrecici...
-dodati u slatko vrhnje i jos kratko miksati(2min)...
-jednu koru premazati kremom i pokriti sa drugom korom...

-lagano pritiskati koru(rukama)da se zalijepi za kremu...
-staviti u hladnjak 1h(kod mene je bila kratko u hladnjaku,pa se nije dala isjeci)
-isjeci i servirati
ako zelite,mozete napraviti i tamnu smjesu:
50gr.maslaca rastopite i dodate 200gr.cokolade za kuhanje,mijesati na laganoj vatri dok smjesa ne bude glatka...ostaviti malo da se hladi...izmiksati 150ml.slatkog vrhnja i dodati prohladjenu smjesu cokolade i maslaca,kratko izmiksati,ostalo je sve isto...

dobar tek...

2 komentara:

Melita kaže...

Ovo mi bas djeluje ko po mom ukusu!Jako fino izgleda!
Hvala na posjeti mom blogu, nadam se poslije Nove Godine, kad budem imala vise vremena, dodati i prevod recepata na nasem jeziku...mnogo busy sad...uh...

pull kaže...

ali,zasto ne mogu komentirati,na tvom blogu???
koliko sam shvatila(razumjela,u pitanju je tvoje odobrenje)...ajde,sredi to...fotke su ti odlicne,nema veze,sto bas ne razumijem pripremu ;)