nedjelja, 11. siječnja 2009.

lepine


1/2kg.brasna
2 zlicice soli
1 suhi kvasac
350ml. mlake vode

-U posudu za mjesanje, stavite brasno,sol,kvasac i vodu(sve zajedno).... tjesto mjesite rukom 2min.nakon toga,prstima hvatate sami rub tjesta,pritiscete prema zdjeli i vucete prema sredini tjesta(ne znam jesam li dobro objasnila)dakle prema zidu zdjele,da se pokupi tjesto koje je polijepljeno na zidove zdjele i onda prema sredini(to se jos zove i prekuhavanje tjesta)napravite vise takvih krugova(sa cijelim komadom tjesta)prekuhavati 2min.
2.kad zavrsite, tjesto vise nije gnjecavo....samo se odvaja od zdjele...

3.pustite da stoji 30min.u medju vremenu prokuhajte 100ml.vode sa zlicom maslaca i pustite nek se hladi....kad je tjesto odstojalo(nije se puno diglo) prebacite ga na pobrasnjeno mjesto( za rad sa tjestom)....isjecite ga na 5 do 7 djelova(zavisi kolike lepine zelite,vece ili manje)ja sam pravila vece...
4.oblikujte loptice,tako sto ce te povlaciti rubove tjesta prema sredini(ne stiscite jako) i okrenite ih na ljepsu stranu...
5.kada smo ih sve oblikovali u loptice,sada jednu po jednu oblikujemo u lepine...vrhove prstiju zamacite u tekucinu koju smo pripremili(voda i maslac) i lagano loptice razvlacite,od sredine prema van(prsti vam moraju biti mokri,cjelo vrijeme rada)...
6.kada smo ih sve oblikovali pustimo ih 30min.nek miruju...mozete ih i odmah staviti peci(ja sam ove odmah pekla...
7.prebacimo ih u namasceni pleh ili tepsiju i stavimo peci u zagrijanu pecnicu(250*)dok lijepo ne porumene...izvadimo ih van i pokrijemo krpom da omeksaju...
8.pazite na temperaturu,ako vam je pecnica prejaka,radije pecite na 220*

Nema komentara: