nedjelja, 16. studenoga 2008.

kruh(iz moje kuhinje)


1kg.brasna
2 paketica suhog kvasca
zlica i pol soli(velika zlica,ne vrhom puna)
700ml.mlake vode
- u posudu za mjesanje,stavimo,brasno,suhi kvasac,sol i vodu(sve skupa) smjesu mjesimo rukom(oko 5 min.)
-nakon toga,prekuhavamo 2 min. dakle,uzimamo tijesto uz rub zdjele,pritiscemo ga uz sami zid i povlacimo prema sredini,na taj nacin prelazimo cjeli krug zdjele....skupljamo tijesto koje je ostalo na zdjeli,sa tijestom koje drzimo u ruci....kad smo ga dobro prekuhali,tijesto vise nije gnjecavo ..pustimo ga na toplom mjestu da naraste... tijesto,mozemo,oblikovati,kako zelimo.....


-ruku smocite u toplu vodu i predjite preko ne pecenog kruha(par puta)da namocite lagano gornji dio....pecite u zagrijanoj pecnici,sve dok ne dobije lijepu rumenu boju...i onda smanjite temperaturu na 120* i pecite jos 15-ak min.izvadite kruh iz pecnice poprscite hladnom vodom i po zelji premazite(maslacem ili margarinom)...pokrijte krpom da malo omeksa...kruh obavezno izvadite iz tepsije nakon 10-15 min.(da ne bude vlazan,s donje strane)....premazani kruh ce povuci maslac u koricu i ona nece biti tvrda....

Nema komentara: