subota, 21. veljače 2009.

sutlija



potrebni sastojci:
1.mlijeka
3zlice brasna
200gr.rize
7zlica secera(velike zlice)
priprema:
-rizu ocistiti i oprati,te staviti kuhati u dosta vode(oko 1l.)
-kada se riza skuha,isprati je hladnom vodom i ocijediti
-od mlijeka odvojiti 2dcl.ostatak pomijesati sa rizom i secerom,te staviti da prokuha...
-u 2dcl.mlijeka umijesati brasno(da ne ostanu grudvice)
-kada riza s mlijekom zakuha,lagano sipati smjesu od mlijeka i brasna uz stalno mijesanje...neprestano mjesajuci pustiti da kuha oko 2-3min.
-posude u koje cete sipati sutliju isprati hladnom vodom,te u njih sipati vrucu sutliju...
-pustiti da se ohladi i ukrasiti po zelji:cokoladnim mrvicama,ribanom cokoladom,sirupom od visnje itd.
-mozete koristiti sve vrste rize...
dobar tek...

2 komentara:

Stevo kaže...

Vidi ovako: oma na početku da ti kažem da ovo pravim dva do tri puta nedeljno, za večeru ili da se nešto pojede nakon ponoći, ako imam posla na kompu. Nije važno kako ja ovo zovem, jer evo još malo pa ću napuniti sto deset godina, a još mi nije dosadilo da jedem ovo što ti nazivaš "Sutlija".

pull kaže...

hahahahahaha....ma,pravi si...ja to nepravim bas cesto(jednom u 110god. ;)
a,naziv sutlija je iz mog rodnog kraja(Zenica)