potrebni sastojci:
500gr.brasna(glatko)
1pak.suhog kvasca
2prstohvata soli
350ml.tople vode
priprema:
1.u posudu za mijesanje,stavimo,brasno,suhi kvasac,sol i vodu(sve skupa) smjesu mjesimo rukom(oko 5 min.)
2.nakon toga,prekuhavamo 2 min. dakle,uzimamo tjesto uz rub zdjele,pritiscemo ga uz sami zid i povlacimo prema sredini,na taj nacin prelazimo cjeli krug zdjele....skupljamo tjesto koje je ostalo na zdjeli,sa tjestom koje drzimo u ruci....kad smo ga dobro prekuhali,tjesto vise nije gnjecavo...
3.pustimo ga na toplom mjestu da naraste...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYGhkKt04c9xUnsXS9wBwfDX3am3lS38XVkJAJETE2SsPquu-TNgSu0rwmCNog3wo4aEt1kOyB8CrrJU8pWt-ggSkHFU0-IYv51oNPrgfiPYoovIPqB2suk9mpIYyqjE_A1eMhdCySsHI/s320/diat-peciva.jpg)
4.prebacimo tijesto na pobrasnjenu povrsinu,oblikujemo,,jufku,,razvaljamo i isjecemo(kao na slici)
5.motamo od sireg kraja prema,,spicu,,
6.lagano namastimo pleh ili tepsiju(naj manje moguce) i slazemo peciva
7.pustimo nek stoje na toplome jos 10-15min.
8.premazemo peciva sa toplom vodom i malo posolimo
9.stavimo peci u zagrijanu pecnicu(250*)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgszM68geUurdUeL46xitdKL4Kduz-jdYGi_cao8wgd8X_Kklkj0I1g5U4dVdL213UplDfDmB9NsVe5yaKcy9NjbRQOnOU8Td68p_Ty_gBuGf1n-Fqdncu0cCNgRhtfjka9ZwQJVKcuGvU/s320/diat-peciva1.jpg)
10.cim se uhvati korica izvadimo i premazemo opet toplom vodom,kad malo porumene,opet ih vadimo i premazemo toplom vodom i ispecemo do kraja...
i ova peciva se mogu davati kod crijevne viroze(samo ne u prvih 12sati)
dobar tek...