petak, 30. siječnja 2009.

hurmasice





potrebni sastojci:
250gr.maslaca
2.zlice secera
2.zutanjka
2.zlice kiselog vrhnja ili milerama
5.zlica kokosovog brasna
27.zlica glatkog brasna
1/2. praska za pecivo
zaljev(agda):
700gr.secera
1l.vode
sok jednog limuna
priprema:
1.dobro izmiksati maslac i secer
2.dodati zumanjca i vrhnje(mileram)i lagano izmiksati
3.dodati kokosovo brasno i umjesati ga zlicom
4.dodavati brasno koje smo pomjesali sa praskom za pecivo,dodajemo po 5-6 zlica i lagano mjesamo rukom...
5.tjesto ne smije biti tvrdo...


6.trgamo komadice tjesta velicine ping-pong loptice i oblikujemo kuglu(izmedju dlanova)a zatim oblikujemo valjak i lagano ga prislonimo na ribez(gruba strana)
7.slazemo u ne namascenu tepsiju ili pleh...

8.pecemo u zagrijanoj pecnici(180*) dok lijepo ne porumene(oko 20-25min.)
9.zaljev ili agdu skuhamo prije pecenja hurmasica tako da malo ohladi,u ohladjenu agdu dodamo sok limuna...
agda se kuha oko 15min.
10.tople hurmasice zalijemo mlakom agdom i pustimo nek upiju...

dobar tek...

brudet od hobotnice

potrebni sastojci:
1kg.hobotnice
maslinovo ulje(oko 0.5dcl)
2glavice luka(srednje)
malo ljute papricice(ako volite papreno)
2dcl.pasirane rajcice
jabucni ocat(oko 0,5dcl.)
2lovorova lista
5-6cesnja cesnjaka
sjeckani persin,sol i papar
ja sam dodala i kozice(gambere)ali,moze i bez njih
priprema:
1.ocicscenu i opranu hobotnicu stavimo u lonac i dodamo 1/2l.vode i kuhamo je na laganoj vatri oko 30min.(ne soliti je)
2.izvadimo na tanjur i pustimo nek ohladi(ne do kraja)
3.isjecemo je na komadice
4.na maslinovom ulju preprzimo luk(malo da omeksa)dodamo list lovora,sitno sjeckani cesnjak,i malo papricice,lagano prodinstamo(oko 5-7min.)

5.dodamo,pasiranu rajcicu,narezanu hobotnicu,dolijemo ocat(moze i vinski),dodamo vode tek toliko da prekrije sve sastojke i zacinimo solju i paprom...kuhamo na laganoj vatri dok hobotnica ne omeksa(po potrebi dodajemo po malo vode)persin dodamo na samom kraju...
6.ako zelite dodati i kozice,dodajte ih malo prije kraja kuhanja(oko 15min. prije)
7.servirajte uz palentu...




dobar tek...

nedjelja, 25. siječnja 2009.

srneca ledja by veramu


ovaj kolac sam,do sada pravila jedno 15-ak puta...ODLICAN je...
do sada sam ga pravila u kalupu,pa je i slicio ledjima,sada sam ga pravila u plehu i sjekla na kocke,u svakom slucaju ni jednom nije razocarao :)
moja zapazanja su sljedeca:prvi puta mi je smjesa ispala jako rijetka,ali se svejedno lijepo ispekao,zeznula sam sama,jer sam miksala smjesu do kraja,iako pise da se zadnji sastojci umjesaju zlicom,vec sljedeci puta je bio savrsen...
dodala bi samo ovo:nemoguce ga je ispeci na 220*( u mojoj pecnici) izgorio bi...ja ga pecem na 220*samo dok malo porumeni i onda smanjim na 180* i pecem do kraja...prednost mu je ta,sto se moze jesti vec nakon 5min. cim malo ohladi,moji ga obicno tako i pojedu,nemogu cekati hladjenje...
brzo,jednostavno i jeftino(bas onako kako ja i volim)
sada sam pravila duplu kolicinu,pa je ostalo par komadica koji su se ohladili :)
hvala ,Vera,za ovaj receptic....