petak, 6. veljače 2009.
vrilica
sastojci:
600gr.brasna(glatko)
2zlicice soli
700ml.vode
salica ulja(za kavu,srednja velicina)
zaljev:
700ml.mlijeka
2zlicice soli
zlicica maslaca
priprema:
vodu stavimo da kuha... u posudu za mjesanje,stavimo: brasno i sol ...kad je voda zakuhala,izlijmo je u brasno(mora biti kljucala)(odmah s vatre u zdjelu) ovdje morate biti brzi....cim izlijete odmah mjesajte,koliko se izmjesati moze(sto krace i sto brze)...ostat ce i brasna i bit ce grudvasto...sve je to ok...
-u tepsiju izlijte salicu ulja(salica od kave,srednja,ne vrhom puna)nakon toga,istresite smjesu u ulje i prebacujte u ulju sve dok se ne pocne listati...ne smije ostati suhih komada(koji nisu prosli kroz ulje)... sada pokupite tjesto i oblikujte loptu...rasporedimo je po tepsiji(rukama)uzmemo zlicu i napravimo ,,mustru,,
-stavimo je peci u zagrijanu pecnicu(250*)dok dobro ne porumeni...
-dok se pece,napravimo zaljev: mlijeko,sol(male cajne,ne vrhom pune) i zlicicu maslaca stavimo da prokuha kljucalim zaljevom,zalijemo vrucu vrilicu(sve vrelo,zato je vrilica)...ne vracamo u pecnicu...pustimo da se malo ohladi(upije vecinu,zaljeva) -tepsija mora biti dovoljno velika,da bi vrilica bila tanka...okus,odlican(pozelit ce te reprizu)mozete je premazati vrhnjem(i ne morate) -posluziti uz salatu(najbolje uz mladi luk)
dobar tek...
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
2 komentara:
Ovo je bas interesantno, i zvuci kao neko tradicionalno starinjsko jelo! Nikad cula, a moglo bi se probati, sa vrhnjem naravno!
nije bas nesto zanimljivo(rijetko pravim zanimljiva jela)nemam bas puno vremena(djeca me okupirala):)
starinjsko jelo jeste,nekada su se pravila jela sa sto manje sastojaka(nije se imalo,kao sada)
odlicno je i ja je cesto pravim(barem 2-3 puta mj.)djeca vole ove lijevane tanke pitice...
Objavi komentar