![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzRSDjyJwXV1cVo41Fa_JN6Nn502OBPCCSlvYbwWsLyetMPrGHDj7fWyJB6sktnocA4CEMx8boomHGEtfb04Lrxic0rG7obW1ygI4Tgp9or2dfQyyXgd0rBJqjkuTJxhHEsIAf8MJL2B0/s320/hurmasice1.jpg)
potrebni sastojci:
250gr.maslaca
2.zlice secera
2.zutanjka
2.zlice kiselog vrhnja ili milerama
5.zlica kokosovog brasna
27.zlica glatkog brasna
1/2. praska za pecivo
zaljev(agda):
700gr.secera
1l.vode
sok jednog limuna
priprema:
1.dobro izmiksati maslac i secer
2.dodati zumanjca i vrhnje(mileram)i lagano izmiksati
3.dodati kokosovo brasno i umjesati ga zlicom
4.dodavati brasno koje smo pomjesali sa praskom za pecivo,dodajemo po 5-6 zlica i lagano mjesamo rukom...
5.tjesto ne smije biti tvrdo...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsRVyVNbYV7SxuHaQwCd7ckG0GltBlaOAK4dGLXDmbdXJh_BAtzJVheYcspvFO1g-Wk2q4ZqbRF2wqNldF6M4Z2svPqrt2k1H5SFe9VB9zlV_OBeeH-4p4Ay0z2Qa1gGIXFkC1XAVOTg8/s320/hurmasice2.jpg)
6.trgamo komadice tjesta velicine ping-pong loptice i oblikujemo kuglu(izmedju dlanova)a zatim oblikujemo valjak i lagano ga prislonimo na ribez(gruba strana)
7.slazemo u ne namascenu tepsiju ili pleh...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj12p0Ti5iOxuNWhFYydFCAbLNwAXnvnVvndtt9bdHJDmVKH-BWS85vwXLqucBR9EeRVj5Vr-XpL6OnlGov8g9SzaQjrrSR4Viq293chgzyPwj9grQ5c4tBetXMtP561CAmbP1u7jrbuoE/s320/hurmasice3.jpg)
8.pecemo u zagrijanoj pecnici(180*) dok lijepo ne porumene(oko 20-25min.)
9.zaljev ili agdu skuhamo prije pecenja hurmasica tako da malo ohladi,u ohladjenu agdu dodamo sok limuna...
agda se kuha oko 15min.
10.tople hurmasice zalijemo mlakom agdom i pustimo nek upiju...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgG9OW7ZvBGGMNTt4L8mFCVk_T08hZ1UdGqeiB2n-KYfmyJDfHCcnPYBFQNgIuhtEl9f9SqYEHlJbYyIZg5-NDRiv-_dxt17EgZfKBsw-Zup5t21I0-216ZgbKMh0V1Osl1xWXKgLSFSE/s320/hurmasice4.jpg)
4 komentara:
Tyuj (ovo ty, je ć Ć) lepo ovo izgleda, ali kad sam lenj onda mešam mleveni keks sa kokosovim brašnom, malo šećera, ako se nadje malo konjaka, vinjaka ili ruma, sve to skupa, kako rekoh - izmešam, pomešam i... kašikicom lepo pohamim... I to je to.
:)
stevo,ja nisam lijena,ali posla ko u prici,pa sve gledam nesto jednostavno napraviti,ali i da je ukusno...
i ovo tvoje,,na brzaka,,nije lose,samo ja ne stavljam alkohol u nis,tako da od ovih tvojih udarnih sastojaka nema nista u mom domu ;)
Obozavam hurmasice. Vase prelijepo izgledaju. Pokusala sam ih praviti vec nekoliko puta do sada i nikako mi nisu uspijevale. Drago mi je da ste stavili tacnu mjeru sastojaka. Sad znam koliko treba staviti brasna i kako tijesto treba izgledati.
pozdrav
:)
do unazad 2god.niti meni nisu isle,ali bas nikako,sve su zavrsavale u kanti,ali bas u kanti,jer se nsu mogle niti jesti
ili su bile kao beton ili kao juha,a ja uporna da ih napravim,stalno mamu zvala na tel.
a kod moje mame recept glasi ovako:stavis masla ili margarina ili malo masla i ulja,dodas jaje ili dva,mozes i bez jaja,stavis malo i kokosa,onda su ljepse,i dodajes brasno i eto to su hurmasice...onda se sjeti pa doda,eh mozes stavitit i pavlake...
kad je pitam koliko?ona kaze:pa eto nako vidis koliko ti treba :) :) :)
dodavala sam i oduzimala,malo po malo i konacno su uspjele...
sretno i javi ako uspijes ;)
Objavi komentar