nedjelja, 16. studenoga 2008.

pogača




1kg.brasna(glatko) zlica soli(velika,ne vrhom puna) 2 praska za pecivo 700ml.vode u posudu za mjesanje stavimo sve sastojke i dodajemo vodu...polako i mjesimo...tjesto mora prolaziti izmedju prstiju cijelo vrijeme(to se zove tvrdo zakuhati)...a,da bi znali da ispravno radite,osjetit ce te slabu bol u zilama prstiju,koji se siri prema cijeloj saci(ne zelim vas uplasiti)to je tvrdo zakuhavanje....
1.kada ste je dobro zamjesili(nema brasna,nema grudvica)mora biti gruba i ne ravna...sada je prebacimo u siru pobrasnjenu posudu i na kuhavamo je....to znaci povalcimo rubove prema unutra i stiscemo jako u sredinu tjesta...pazite da vam ne ulazi previse brasna u sredinu tjesta....samo malo(ne, da ostanu grudve)....
2.nakuhavajte,par min.
prebacite je u namascenu tepsiju...ovako kako je okrenuta....i onda je u tepsiji povlacite za rubove(prema unutra)ali da vam masni dio ne ulazi u sredinu...samo lagano povucite rubove nek se naulje i okrenite pogacu......
sada je rastanjite,tako sto ce te stisnuti s dlanovima samu sredinu pogače i lagano povlaciti prema rubovima....kada je rastanjite izbodite je okrenutim krajem zlice,vilice ili jednostavno vrhom noza....par rupica...
3.stavite je u zagrijanu pecnicu(250*) i pecite dok dobro ne porumeni...kad porumeni smanjite temperaturu na 100* i pecite jos 10-ak min. izvadite pogaču,poprscite hladnom vodom...pustite nek se malo prosusi i premazite maslacem(ljepsa je kora,meksa je i mirisi)
4.ostavite je nek se malo ohladi ili skroz(moji je mazu margarinom ili pastetom,dok je vruca) ....nestat ce ovog sjaja maslaca....pogaču ne rezite,pogotovo ne vrucu(unistit ce se unutrasnja struktura) lomite je....mora biti rastresita unutra....

Nema komentara: