subota, 15. studenoga 2008.

maslanica
















zamjesimo tjesto od:1/2kg.brasna 2 zlicice soli 300ml.vode
pustimo 15min.da se tjesto,,odmori,, podijelimo na dva dijela,svaki dio razvaljamo,stavimo u namascenu tepsiju,i odozgo opet premazemo uljem...i pustimo da,,odmara,,20 min.
nakon toga,jufku razvlacimo,od sredine prema rubovima,sve dok nije dovoljno razvucena(nek vas ne brine i ako je malo deblje,kod ove pite,to je cak i dobro(najbolji su oni deblji djelovi)...rastopimo malo maslaca ili margarina(oko 20gr.)
u rastopljeni margarin dodamo,2 kisela vrhnja i zlicicu soli(cajnu,malu) i promjesamo da se smjesa izjednaci....prelijemo preko razvucene jufke
sada prebacimo prednji kraj do sredine,pa onda kontra kraj,preko cjelog prednjeg i opet polijemo smjesom
e,sada prebacimo desni kraj do sredine,pa ljevi preko desnog(cjelog da ga pokrije)
sada,gotovu jufku pokupite i stavite u namascenu tepsiju,tako da vam gornja strana bude polozena na dno tepsije(preokrene se)....polijte ju smjesom,i nastavite rad sa drugom jufkom,na isti nacin...i stavite ju preko ove prve(mozete staviti naj vise 3 jufke) za kraj polijete smjesom i ovu drugu gotovu jufku
stavite peci u zagrijanu pecnicu,sve dok lijepo ne porumeni...prilikom pecenja pojedini djelovi se dizu(napusu)busite ih nozem,da ne izgore...pecenu maslanicu zalijte,sa 2dcl.vode i pola zlicice soli,koje ste dodali u ostatak smjese i prokuhali...vrucim zaljevom polijte,vrucu maslanicu i vratite u pecnicu na 2-3min.
isjecite na trokute i uz maslanicu posluzite bilo koju salatu...naj bolje se slaze sa rajcicom i mladim lukom...dobar tek....

Nema komentara: