1/2kg.brasna
2kom.pilecih prsa
7zlica kiselog vrhnja(jace masno,po mogucnosti mileram)
2jaja
1prasak za pecivo
sol,ulje,vegeta
1.brasno,jaja,prasak za pecivo,2zlicice soli i 600ml.vode pomjesati i dobro izlupati(ne miksati)
2.namastiti pleh ili tepsiju i staviti u zagrijanu pecnicu nek se ulje ugrije...
3.smjesu izliti u vruci,namasceni, pleh(da se ne zalijepi tijesto za pleh)moze i bez ovoga,ali ce se tijesto zalijepiti...
4.prsa isjeci na snicle,posoliti(jedan mali prstohvat soli)prastohvat vegete i malo ulja...
5.promjesati i poslagati po tjestu...
6.peci u zagrijanoj pecnici(250*)dok ne porumeni(jako porumeni)...
7.izvaditi iz pecnice i premazati sa vrhnjem...
8.vratiti u pecnicu jos 5-7min.nek se vrhnje zapece...
9.dobra je i vruca i hladna,prsa nisu suha,bas su fina i socna,a tek tijesto ispod prsa,odlicno...
dobar tek...
nedjelja, 11. siječnja 2009.
pomfri iz pecnice
kolicinu krumpira odredite sami...
ja sam radila sa 2kg.krumpira
4zlice kukuruznog brasna...
1.oljustimo krumpir,operemo,isjecemo na prutice(masinicom ili rucno) i stavimo na cistu kuhinjsku krpu,nek se malo osuse...kad se malo osuse(2-3min.)po krumpirima pospemo kukuruzno brasno
2. uhvatimo rubove krpe i protresemo nek se brasno pomjesa sa krumpirima
3.u tepsiju ili pleh stavimo malo margarina i jednu zlicu ulja(veliku zlicu)...moze i samo ulje....stavimo u zagrijanu pecnicu(250*) nek se rastopi i ugrije(oko 2 min.)
4.istresemo krumpire u zagrijanu masnocu i protresemo,nek se pomjesa sa masnocom...
5.stavimo peci u zagrijanu pecnicu(250*)...kada ispari voda iz krumpira,odnosno pocnu dobijati boju,malo ih promjesamo(naj bolje,drvenom zlicom)i nastavimo peci,dok ne dobiju lijepu rumenu boju...vecina masnoce ostaje u tepsiji(plehu)
6.povadimo krumpirice na papirnate salvete,nek upiju i preostali visak masnoce,posolimo i protresimo dobro,nek se sol rasporedi po svim pruticima...
dobar tek...
lepine
1/2kg.brasna
2 zlicice soli
1 suhi kvasac
350ml. mlake vode
-U posudu za mjesanje, stavite brasno,sol,kvasac i vodu(sve zajedno).... tjesto mjesite rukom 2min.nakon toga,prstima hvatate sami rub tjesta,pritiscete prema zdjeli i vucete prema sredini tjesta(ne znam jesam li dobro objasnila)dakle prema zidu zdjele,da se pokupi tjesto koje je polijepljeno na zidove zdjele i onda prema sredini(to se jos zove i prekuhavanje tjesta)napravite vise takvih krugova(sa cijelim komadom tjesta)prekuhavati 2min.
2.kad zavrsite, tjesto vise nije gnjecavo....samo se odvaja od zdjele...
3.pustite da stoji 30min.u medju vremenu prokuhajte 100ml.vode sa zlicom maslaca i pustite nek se hladi....kad je tjesto odstojalo(nije se puno diglo) prebacite ga na pobrasnjeno mjesto( za rad sa tjestom)....isjecite ga na 5 do 7 djelova(zavisi kolike lepine zelite,vece ili manje)ja sam pravila vece...
4.oblikujte loptice,tako sto ce te povlaciti rubove tjesta prema sredini(ne stiscite jako) i okrenite ih na ljepsu stranu...
5.kada smo ih sve oblikovali u loptice,sada jednu po jednu oblikujemo u lepine...vrhove prstiju zamacite u tekucinu koju smo pripremili(voda i maslac) i lagano loptice razvlacite,od sredine prema van(prsti vam moraju biti mokri,cjelo vrijeme rada)...
6.kada smo ih sve oblikovali pustimo ih 30min.nek miruju...mozete ih i odmah staviti peci(ja sam ove odmah pekla...
7.prebacimo ih u namasceni pleh ili tepsiju i stavimo peci u zagrijanu pecnicu(250*)dok lijepo ne porumene...izvadimo ih van i pokrijemo krpom da omeksaju...
8.pazite na temperaturu,ako vam je pecnica prejaka,radije pecite na 220*
Pretplati se na:
Postovi (Atom)