četvrtak, 27. kolovoza 2009.
u tijeku je pauza
dok ne,,ulovim,,vrijeme za postavljanje slika koje nedostaju na ovom blogu i pisanje novih receptica,,bacite,,pogled na moj drugi blog,mozda nadjete nesto sto ce vam odgovarati...lijep pozdrav svima...
četvrtak, 7. svibnja 2009.
vratio se :)
ovaj,moj prvi blog,je nekako nestao....nikada nisam saznala,kako i zasto...uglavnom,sinoc se iznenada pojavio,ali bez slika,kako i vidite....tako sam sretna,da mi taj nedostatak,ne moze pokvariti trenutke radosti,koje mi je pruzio povratak istog....ako se slike kojim slucajem povrate,odlicno,ako ne,radit cu recepte ponovno i slikati,slike koje imam cu iskoristiti da ih ponovno postavim ovdje....toliko za ovaj puta...lijep pozdrav svima i hvala sto ste tu :)
srijeda, 6. svibnja 2009.
jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
vratio mi se blog :)
bas sam sretnaaaaaaaaaaaaaaa.....jeste da fale slike,ma nije ni vazno...neka ga,kakav je takav je :)
bas sam sretnaaaaaaaaaaaaaaa.....jeste da fale slike,ma nije ni vazno...neka ga,kakav je takav je :)
srijeda, 25. veljače 2009.
baba
1kg.krumpira(a moze se napraviti i sa samo jednim krumpirom)
2 zlicice soli(male,ne vrhom pune)
15 zlica brasna
300ml.vode
--oljustimo krumpire i isjecemo na ,malo,krupnije kockice...dodamo sol,brasno i vodu i zamjesimo smjesu(zlicom) samo toliko da nema grudvica brasna...
--smjesu izlijemo u namascenu tepsiju ili pleh...mozete,prije izlijevanja,malo zagrijati namascenu tepsiju u pecnici(tjesto se nece zalijepiti za dno)
-stavite peci u zagrijanu pecnicu(250*)...dok lijepo ne porumeni...
--ovu pitu mozete zaliti i samo sa kljucalom vodom u koju dodate,malo soli i malo maslaca(2dcl.vode,prstohvat soli i malo maslaca)...i na taj nacin je dobra....ovu cemo zaliti mlijekom 1/2l.mlijeka,prstohvat soli i zilicicu maslaca,stavimo da zavrije(prokljuca) i polijemo po vrucoj piti...isjecemo na kocke...
-ovo je jos jedan u nizu,receptica koji vam mogu olaksati one dane,kada bas i niste pri novcu...jednostavno,jeftino a dobro...
-posluziti uz salatu ili samo premazati vrhnjem...
ovo joj je izvorno ime(barem u mom kraju)
-dobar tek...
utorak, 24. veljače 2009.
rolada sa bananom
7jaja
7zlica secera
7zlica brasna
prasak za pecivo
krema:
5banana(manjih)
100gr.cokolade za kuhanje
sok od pola limuna
5zlica secera
malo margarina ili maslaca
vracica slaga za premazivanje...
priprema:
-banane isijeci na kolutice,dodati sok od limuna,secer i margarin,te na laganoj vatri sve skupa mjesati dok se margarin ne otopi...dodati cokoladu(izlomljenu)i pustiti da zakuha...skinuti s vatre i pustiti da se hladi...
biskvit:
-jaja i secer izmiksati(7min.)
-dodati brasno(zlicu po zlicu) i lagano miksati...
-na kraju dodati prasak za pecivo i lagano promjesati...
-smjesu izliti na namasceni i pobrasnjeni pleh(ili papir za pecenje) i peci u zagrijanoj pecnici(220*)cim porumeni smanjiti temp.na 150* i peci jos 10-akmin.
-peceni biskvit staviti na suhu krpu i smotati ga(urolati)dok se malo ohladi(4-5min.)
-odmotati ga i premazati mlakom kremom...
ponovno zarolati i ukrasiti slagom,kojeg premazete na grubo(bez zagladjivanja)...
-pospite cokoladnim mrvicama...
tufahije
sastojci:
6-8jabuka(delises)
1kg.secera
1/2l.vode
1 slag(u vrecici)
50gr.ljesnjaka 80gr.badema(listici)umjesto,ljesnjaka i badema,mozete staviti samo orahe
za ukrasavanje koristite sto god zelite:visnje,cokoladne mrvice,mljevene orahe itd.moze i bez ukrasavanja...
priprema:
- secer stavimo kuhati sa 1/2l.vode... dok se kuha,oljustimo jabuke i izdubimo sredinu...
-jabuke odmah stavimo kuhati u sirup od secera i vode,tocno 12min. izvadimo ih iz sirupa i ostavimo nek se hlade 30min. pripremimo fil...izmiksamo slag i u njega dodamo,mljeveni badem(onaj u listicima je bolji kad se samelje) i mljeveni ljesnjak(ili orahe)...izmjesamo zlicom ...
-jabuke punimo malom zlicom ili spricom...
-na kraju ih ukrasimo slagom(vrh jabuka)...
-prilikom serviranja,polijemo,tufahije sirupom(u kojem su se kuhale jabuke) ostane dosta sirupa,pokusala sam kuhati u manjoj kolicini,ali onda moram kuhati u manjoj posudi,i unutra mi stane samo 2 jabuke...ja se odlucim na ovu soluciju(sirup cu iskoristiti za hurmasice)....
napomena:
ako zelite sladje tufahije,dodajte par zlica ,secera, u orahe(punjenje)po meni nije potrebno...
cora
sastojci:
1.srednje pile(oko kilo i pol)
2-3 glavice luka(srednje)
zacini:sol,papar(nije uvjet)ulje...
tijesto:
jufke kao za sve pite vidi jufke za pocetnike
-pile isijeci na sitne komade...luk usitniti i dodati piletini,posoliti i popapriti,te dobro promjesati...
-pripremiti jufke i razvuci ih ili razviti oklagijom,razvijenu jufku isijeci na velike kocke...krajeve kocki prebaciti i napraviti trokut(nemora biti precizno)...na trokute poslagati piletinu i presmotati krajeve,te slagati u pleh ili tepsiju(namascenu),tako sto ce te gornju stranu okrenuti na dno tepsije...
-nemojte zbijati(stiskati)komade previse jedan uz drugi...
-peci u zagrijanoj pecnici(250*)sve dok dobro porumene...
-dok se pita pece,stavite zaljev od:
4dcl.vode,prstohvat soli i zlicu maslaca i margarina(malu zlicu)...
-kljucalim zaljevom preliti pecenu pitu i vratiti u pecnicu 3-5min.
-posluziti uz mladi luk ili neku od salata...
nedjelja, 22. veljače 2009.
rizoto s pilecim prsima
sastojci:
1/2kg.pilecih prsa
300gr.bukovaca(mogu i sampinjoni)
250gr.rize
zacini:sol,vegeta,senf,ulje,suhi persin
ovo se jos moze nazvati i brzi obrok,potrebno je svega 30-ak.min.za pripravu...
priprema:
-pileca prsa i bukovace isjeci na komadice i staviti da se przi,na malo ulja...dodati,sol,vegetu i senf(malu zlicicu),te prziti dok ne porumeni
-dodati vode,toliko da prekrije meso...rizu ocistiti i oprati te istresti u posudu u kojoj se priprema meso i gljive...dodati jos i persin(mali prstohvat)i pustiti da kuha dok se riza ne skuha...
-visak vode ce ukuhati dok se riza kuha...
dobar tek...
subota, 21. veljače 2009.
grah sa sudzukom
potrebni sastojci:
grah(kolicina po zelji)
povrce(cesnjak,luk,mrkva i paprika)
sudzuk(mozete staviti bilo sto od suhomesnatih proizvoda)ja ovdje ne mogu naci nista sto nije svinjsko(a svinjetinu ne koristim)
zacini(sol,vegeta,crvena paprika,papar)
priprema:
-grah ocistiti i dobro oprati...staviti da prokuha i procijediti...doliti ponovno vruce vode i staviti da se kuha
-povrce ocistiti i sitno isjeckati(sve osim paprike)papriku samo prepoloviti i staviti,te ju nakon sto je kuhana izvaditi iz graha(paprika ima koricu koja i nije bas ugodna kad se,,seta,,po grahu)...
-ocisceno i isjeckano povrce dodati u grah...ja dodam i 2zlice maslinovog ulja... pustiti pokriveno da kuha,na laganoj vatri,sve dok grah ne omeksa...dolijevati vrucom vodom...pred sami kraj kuhanja dodati sudzuk isjecen na kockice,te kuhati jos oko 10-ak min.
-kada je grah omeksao(kuhan vec)pojacati vatru i kuhati na jakoj vatri oko 10-15min. dodati zacine...
grah ne zaprzavati jer nije potrebno...
nije neka umjetnost skuhati grah,ali eto nek se nadje i ovaj receptic,tko zna,mozda nekome i zatreba...u grah mozete dodati i svjeze komade mesa(sa kostima ili bez)kobasice itd.a moze proci i bez mesnoga(solo)
dobar tek...
pita sa paprikama
1/2kg.paprika
3jaja
10zlica brasna
pola praska za pecivo
ulje,sol,kiselo vrhnje
priprema
-paprike,operite i ocistite od sjemenki...sameljite kratko u sjeckalici ili isjecite na sitno(da se ne osjeti ljuskica,kad je peceno)
-dodajte jaja,dva prstohvata soli(ili zlicicu i pol,cajnu malu,ne vrhom punu) prasak za pecivo i brasno...umjesite zlicom,samo da se smjesa izjednaci
-smjesu izlijte u namascenu tepsiju i poravnajte zlicom(tepsija,prom.28)
-stavite peci u zagrijanu pecnicu(250*) dok lijepo ne porumeni(nek ne uhvati jaku boju,da se ipak osjete,paprike)...kad je pecena,premazite je s malo vrhnja(mozete je vratiti u pecnicu da se vrhnje jos zapece,a i ne morate)
servirajte uz neku od salata...moze posluziti kao glavno jelo ili prilog uz nesto mesno...
dobar tek...
sutlija
potrebni sastojci:
1.mlijeka
3zlice brasna
200gr.rize
7zlica secera(velike zlice)
priprema:
-rizu ocistiti i oprati,te staviti kuhati u dosta vode(oko 1l.)
-kada se riza skuha,isprati je hladnom vodom i ocijediti
-od mlijeka odvojiti 2dcl.ostatak pomijesati sa rizom i secerom,te staviti da prokuha...
-u 2dcl.mlijeka umijesati brasno(da ne ostanu grudvice)
-kada riza s mlijekom zakuha,lagano sipati smjesu od mlijeka i brasna uz stalno mijesanje...neprestano mjesajuci pustiti da kuha oko 2-3min.
-posude u koje cete sipati sutliju isprati hladnom vodom,te u njih sipati vrucu sutliju...
-pustiti da se ohladi i ukrasiti po zelji:cokoladnim mrvicama,ribanom cokoladom,sirupom od visnje itd.
-mozete koristiti sve vrste rize...
dobar tek...
četvrtak, 19. veljače 2009.
krumpirusa
priprema:
zamjesimo tjesto(kao i obicno)vidi jufke za pocetnike 1/2kg.brasna 2 zlicice soli(male cajne,ne vrhom pune) i 350ml.vode tjesto pustimo da odmori....podijelimo na dva dijela.....razvaljamo....premazemo uljem i opet pustimo,da odmori(20 min.)
-oljustimo(ogulimo)1kg.krumpira i isjecemo na kockice(dosta sitne kockice)...cijelo vrijeme krumpir mora biti u vodi(da ne potamni)
u krumpire mozete dodati,glavicu luka(ja luk ne podnosim u krumpirusi)pa ga i ne stavljam....mozete popapriti(ja djeci pravim bez papra).....jufke razvucite,krumpir ocjedite iz vode i dodajte sol(mali prstohvat).... i poslozite na jufke(blizu ruba)...
ne stavljajte puno krumpira(inace ce vam vise sliciti strudli,nego piti)....zarolajte i presjecite tik uz zarolanu jufku,prvi krug zarolate na stolu i prebacite u namascenu tepsiju,ostale slazete nastavljajuci na onaj predhodni...-pitu stavimo u zagrijanu pecnicu(250*) na od prilike 25 min.treba dobiti lijepu rumenu boju....
dok se pita pece napravimo zaljev.... -400ml.vode,2 zlicice soli(pazite da ne budu jako pune)pokusajte sa dva prstohvata(manja) i zlicicu maslaca...nek zavri... vrucim zaljevom polijemo vrucu pitu... -isjecemo je na trokute i vratimo u pecnicu na 3-5min.(pecnicu iskljucite cim vratite pitu unutra....ako je ostalo tekucine u tepsiji,bez brige dok se hladi sve upije...ova pita se jede malo meksa u odnosu na druge...
dobar tek...
četvrtak, 12. veljače 2009.
punjene paprike
potrebni sastojci:
1kg.mljevene junetine
9vecih paprika
250gr.rize
zacini:sol,vegeta,crvena paprika(mljevena)
pasirana rajcica
persin(svjezi ili suhi)
priprema:
rizu ocistiti(probrati)i oprati,te dodati u mljeveno meso...
dodati soli,vegete i crvene paprike(po vasem izboru)...
sve dobro izmjesati(rukom naravno)...
paprike dobro oprati,pa izrezati vrh i odstraniti sjeme...
napuniti i poslagati u vecu serpu...
dodati vode da prekrije paprike,odmah dodati i zacine sol i vegetu(pazite na unos zacina,da ne pretjerate)...
staviti kuhati na jaku vatru,dok ne zakuha,zatim smanjiti vatru,poklopiti serpu i kuhati oko sat vremena... zatim dodati pasirane rajcice i kuhati jos oko 5-6min. napraviti zaprsku i preliti preko kuhanih paprika(zaprska kao i za grah,recimo)...pustiti da kuha jos 5min. i iskljuciti...posluziti uz pire i kod serviranja posuti sjeckanim persinom...
dobar tek...
kolac sa bananom
potrebni sastojci:
4banane
1dcl.vrhnja za kuhanje
250ml.vrhnja za slag(sa secerom)
8jaja
8zlica brasna
1zlica kakaa
4zlice soka od narandze(moze i razrijedjeni sirup od narandze)
12zlica secera
cokolade za ukrasavanje
50gr.maslaca
4zlice ulja
4zlice mlijeka
1prasak za pecivo
priprema:
-maslac otopiti na laganoj vatri,dodati banane sjecene na kolutice i 4 zlice secera te kratko propirjati(oko 2 min.)...
-pojacati vatru,dodati vrhnje za kuhanje,cim dobro zakuha,maknuti sa vatre nek se hladi...
biskvit:
izmiksati jaja sa preostalim secerom,dok se secer ne otopi,dodati ulje,mlijeko i brasno,cijelo vrijeme lagano miksamo(naj manja brzina),na kraju dodamo prasak za pecivo i kratko promijesamo(mikserom)...smjesu podijelimo na dva dijela...u jedan dio dodamo zlicu kakaa i promijesamo,ovo je tamni dio i njega prvog pecemo...izlijemo ga u namascenu tepsiju i pecemo kratko samo da uhvati koricu...
priprema:
izvadimo iz pecnice i lagano slozimo smjesu od banana,poravnamo i prelijemo ostatkom smjese od biskvita(zuta smjesa)...
nastavimo peci na temperaturi od 180*jos od prilike 15-ak min.
iskljucimo pecnicu,a kolac ostavimo jos 5min.unutra...
nakon toga kolac izvadimo i dobro ohladimo
ohladjeni kolac prelijemo(poskropimo) sa sokom narandje i ostavimo da upije...
premazemo ga ,izmiksanim slagom, u koji mozete dodati par kapi arome banana(super je)...
subota, 7. veljače 2009.
petak, 6. veljače 2009.
peciva sa hrenovkama i sirom
potrebni sastojci:
1/2 kg brasna
250ml.mlakog mlijeka
1 suhi kvasac
zlicica soli
zlicica secera
1 jaje(i jedno za premazivanje)
50gr.margarina(rastopljenog)
mala salica ulja(za crnu kavu) ili ako vam je lakse (4 velike zlice)
2 zlice kiselog vrhnja
sir,hrenovke ili nesto po izboru za punjenje...
priprema:
-u posudu za mjesanje stavimo,brasno,suhi kvasac,zlicicu secera i zlicicu soli,promjesamo....u brasno izlijemo,toplo mlijeko i stavimo jaje,jaje malo razlijemo u mlijeku(prstima)...
-dodati kiselo vrhnje i rastopljeni margarin i zamjesiti tjesto....kad je tjesto izradjeno(lagano zamjeseno)dodamo ulje i mjesimo jos par min....nek se ulje izgubi u tjestu....
-ostavimo tjesto da odmara 15 min. nakon sto je tjesto odstajalo,odredjeno vrijeme,stavimo ga na pobrasnjenu povrsinu i oblikujemo 2 lopte...
-razvaljamo tjesto i isjecemo kao komade za pizzu(o broju komada i velicini kiflica odlucujete sami)...
-mozete ih puniti cime god zelite....ako je fil tekuci ili ce se rastopiti prilikom pecenja,rubove zavrnete prije motanja....ja sam stavila sir i hrenovke
-mozete ih ostaviti i bez nadjeva(odlicne su)ako stavite hrenovke unutra,na isti nacin rubove savijte prije motanja...tako ce vam hrenovka biti na samom vrhu(nema praznog tijesta do pocetka hrenovke)....zamotane kiflice poslazite u namascenu tepsiju i pustite da odmaraju pola sata...
-nakon sto su odmorile,premazite ih razmucenim jajetom....ako zelite pospite ih sezamom ili s malo soli(bit ce fina hrskava,slana korica)....
-stavite ih u hladnu pecnicu i ukljucite na 200* pecite ih dok ne dobiju lijepu rumenu boju(dignut ce se prilikom pecenja) peku se od prilike pola sata(zavisi od vase pecnice)
dobar tek...
vrilica
sastojci:
600gr.brasna(glatko)
2zlicice soli
700ml.vode
salica ulja(za kavu,srednja velicina)
zaljev:
700ml.mlijeka
2zlicice soli
zlicica maslaca
priprema:
vodu stavimo da kuha... u posudu za mjesanje,stavimo: brasno i sol ...kad je voda zakuhala,izlijmo je u brasno(mora biti kljucala)(odmah s vatre u zdjelu) ovdje morate biti brzi....cim izlijete odmah mjesajte,koliko se izmjesati moze(sto krace i sto brze)...ostat ce i brasna i bit ce grudvasto...sve je to ok...
-u tepsiju izlijte salicu ulja(salica od kave,srednja,ne vrhom puna)nakon toga,istresite smjesu u ulje i prebacujte u ulju sve dok se ne pocne listati...ne smije ostati suhih komada(koji nisu prosli kroz ulje)... sada pokupite tjesto i oblikujte loptu...rasporedimo je po tepsiji(rukama)uzmemo zlicu i napravimo ,,mustru,,
-stavimo je peci u zagrijanu pecnicu(250*)dok dobro ne porumeni...
-dok se pece,napravimo zaljev: mlijeko,sol(male cajne,ne vrhom pune) i zlicicu maslaca stavimo da prokuha kljucalim zaljevom,zalijemo vrucu vrilicu(sve vrelo,zato je vrilica)...ne vracamo u pecnicu...pustimo da se malo ohladi(upije vecinu,zaljeva) -tepsija mora biti dovoljno velika,da bi vrilica bila tanka...okus,odlican(pozelit ce te reprizu)mozete je premazati vrhnjem(i ne morate) -posluziti uz salatu(najbolje uz mladi luk)
dobar tek...
petak, 30. siječnja 2009.
hurmasice
potrebni sastojci:
250gr.maslaca
2.zlice secera
2.zutanjka
2.zlice kiselog vrhnja ili milerama
5.zlica kokosovog brasna
27.zlica glatkog brasna
1/2. praska za pecivo
zaljev(agda):
700gr.secera
1l.vode
sok jednog limuna
priprema:
1.dobro izmiksati maslac i secer
2.dodati zumanjca i vrhnje(mileram)i lagano izmiksati
3.dodati kokosovo brasno i umjesati ga zlicom
4.dodavati brasno koje smo pomjesali sa praskom za pecivo,dodajemo po 5-6 zlica i lagano mjesamo rukom...
5.tjesto ne smije biti tvrdo...
6.trgamo komadice tjesta velicine ping-pong loptice i oblikujemo kuglu(izmedju dlanova)a zatim oblikujemo valjak i lagano ga prislonimo na ribez(gruba strana)
7.slazemo u ne namascenu tepsiju ili pleh...
8.pecemo u zagrijanoj pecnici(180*) dok lijepo ne porumene(oko 20-25min.)
9.zaljev ili agdu skuhamo prije pecenja hurmasica tako da malo ohladi,u ohladjenu agdu dodamo sok limuna...
agda se kuha oko 15min.
10.tople hurmasice zalijemo mlakom agdom i pustimo nek upiju...
dobar tek...
brudet od hobotnice
potrebni sastojci:
1kg.hobotnice
maslinovo ulje(oko 0.5dcl)
2glavice luka(srednje)
malo ljute papricice(ako volite papreno)
2dcl.pasirane rajcice
jabucni ocat(oko 0,5dcl.)
2lovorova lista
5-6cesnja cesnjaka
sjeckani persin,sol i papar
ja sam dodala i kozice(gambere)ali,moze i bez njih
priprema:
1.ocicscenu i opranu hobotnicu stavimo u lonac i dodamo 1/2l.vode i kuhamo je na laganoj vatri oko 30min.(ne soliti je)
2.izvadimo na tanjur i pustimo nek ohladi(ne do kraja)
3.isjecemo je na komadice
4.na maslinovom ulju preprzimo luk(malo da omeksa)dodamo list lovora,sitno sjeckani cesnjak,i malo papricice,lagano prodinstamo(oko 5-7min.)
5.dodamo,pasiranu rajcicu,narezanu hobotnicu,dolijemo ocat(moze i vinski),dodamo vode tek toliko da prekrije sve sastojke i zacinimo solju i paprom...kuhamo na laganoj vatri dok hobotnica ne omeksa(po potrebi dodajemo po malo vode)persin dodamo na samom kraju...
6.ako zelite dodati i kozice,dodajte ih malo prije kraja kuhanja(oko 15min. prije)
7.servirajte uz palentu...
dobar tek...
1kg.hobotnice
maslinovo ulje(oko 0.5dcl)
2glavice luka(srednje)
malo ljute papricice(ako volite papreno)
2dcl.pasirane rajcice
jabucni ocat(oko 0,5dcl.)
2lovorova lista
5-6cesnja cesnjaka
sjeckani persin,sol i papar
ja sam dodala i kozice(gambere)ali,moze i bez njih
priprema:
1.ocicscenu i opranu hobotnicu stavimo u lonac i dodamo 1/2l.vode i kuhamo je na laganoj vatri oko 30min.(ne soliti je)
2.izvadimo na tanjur i pustimo nek ohladi(ne do kraja)
3.isjecemo je na komadice
4.na maslinovom ulju preprzimo luk(malo da omeksa)dodamo list lovora,sitno sjeckani cesnjak,i malo papricice,lagano prodinstamo(oko 5-7min.)
5.dodamo,pasiranu rajcicu,narezanu hobotnicu,dolijemo ocat(moze i vinski),dodamo vode tek toliko da prekrije sve sastojke i zacinimo solju i paprom...kuhamo na laganoj vatri dok hobotnica ne omeksa(po potrebi dodajemo po malo vode)persin dodamo na samom kraju...
6.ako zelite dodati i kozice,dodajte ih malo prije kraja kuhanja(oko 15min. prije)
7.servirajte uz palentu...
dobar tek...