srijeda, 19. studenoga 2008.
moji recepti(na jednom mjestu)
temeljitije,prikazani....kliknite i spremite si,recepte....
utorak, 18. studenoga 2008.
brza rolada
kolicine su za veliki pleh(iz pecnice)
7 jaja
7 zlica secera
7 brasna(glatko)
1 prasak za pecivo
-Dobro izmiksati jaja sa secerom, dodavati brasno i lagano mjesati(zlicom) ne miksati(ni pod razno) i dodati prasak za pecivo i opet lagano promjesati...
pleh,pomastiti s uljem i pobrasniti(ili stavite papir za pecenje)ja radim bez papira....izliti smjesu u pleh i lagano rasporedite po plehu(lupkajte pleh s donje strane)da se smjesa rasporedi....
1.staviti u zagrijanu pecnicu(200*) i peci od prilike 10-12 min. u medju vremenu smocite krpu i dobro otresite,stavite na stol...pecenu roladu,prije okretanja odlijepite od rubova pleha(ako se zalijepila)....
2.okrenite pleh na vlaznu krpu...provjerite,da li se odvojilo(obicno ide vrlo lako)ako nije,prelazite mokrom krpom preko dna pleha(hladna mokra krpa)da se dno rashladi i pusti sadrzaj....
3.zarolajte u krpu koju ste stavili ispod i pustite nek se malo ohladi
4.kad se malo ohladilo(ne mora skroz)odmotajte i premazite meremladom koju volite,stavite mljevene orahe,ljesnjake ili bademe(ja sam stavila bademe)
5.ponovno zarolajte(bez krpe,naravno) i stavite u hladnjak da se ohladi
6.ohladjenu roladu,pospite secerom u prahu ili rastopite cokoladu pa prelijte...
7.ovaj biskvit mozete puniti svim kremama i ukrasavati na sve nacine...ja sam prikazala naj jednostavniji,meni naj drazi(ne volim jako kremasto)
gibanica
evo jednog recepta sa gotovim korama(nemam mjesta za susenje)a,tako volim gibanicu potrebne namirnice:
1/2kg.gotovih kora(jedno pakovanje)
5 jaja
500gr.svjezeg sira
zlica soli(velika,ravna,ne vrhom puna))
2 zlice ulja
650ml.kisele vode
U posudu za mjesanje stavimo jaja,sir,sol i ulje i izlupamo(kratko)samo da se ujednaci smjesa....dodamo kiselu vodu i jos malo izmjesamo....
1.koru,jednu po jednu namocimo u smjesu(kratko)da se ne raspadne,ali dovoljno dobro,da ne ostane nigdje suha....
2.tako,,zguzvane,,slazemo u namascenu tepsiju...tepsija nek bude manja,jer trebamo zgurati kore jednu uz drugu,da gibanica bude dovoljno visoka....
3.pecemo u zagrijanoj pecnici(220*) oko 30-35min.dok lijepo ne porumeni
4.ne pokrivati....nek se hladi otkrivena....izrezati na kocke i posluziti....
dobar tek...
ponedjeljak, 17. studenoga 2008.
masni kolač(moj doner)
slike(meni,jako drage)
http://www.coolinarika.com/klub/slike?upit=by+puli&page=2
http://www.coolinarika.com/klub/slike?upit=by+puli&page=3
http://www.coolinarika.com/klub/slike?upit=by+puli&page=4
http://www.coolinarika.com/klub/slike?upit=by+puli&page=5
http://www.coolinarika.com/klub/slike?upit=by+pull
nedjelja, 16. studenoga 2008.
pogača
kruh(iz moje kuhinje)
1kg.brasna
2 paketica suhog kvasca
zlica i pol soli(velika zlica,ne vrhom puna)
700ml.mlake vode
- u posudu za mjesanje,stavimo,brasno,suhi kvasac,sol i vodu(sve skupa) smjesu mjesimo rukom(oko 5 min.)
-nakon toga,prekuhavamo 2 min. dakle,uzimamo tijesto uz rub zdjele,pritiscemo ga uz sami zid i povlacimo prema sredini,na taj nacin prelazimo cjeli krug zdjele....skupljamo tijesto koje je ostalo na zdjeli,sa tijestom koje drzimo u ruci....kad smo ga dobro prekuhali,tijesto vise nije gnjecavo ..pustimo ga na toplom mjestu da naraste... tijesto,mozemo,oblikovati,kako zelimo.....
-ruku smocite u toplu vodu i predjite preko ne pecenog kruha(par puta)da namocite lagano gornji dio....pecite u zagrijanoj pecnici,sve dok ne dobije lijepu rumenu boju...i onda smanjite temperaturu na 120* i pecite jos 15-ak min.izvadite kruh iz pecnice poprscite hladnom vodom i po zelji premazite(maslacem ili margarinom)...pokrijte krpom da malo omeksa...kruh obavezno izvadite iz tepsije nakon 10-15 min.(da ne bude vlazan,s donje strane)....premazani kruh ce povuci maslac u koricu i ona nece biti tvrda....